Huwelijk

Gefeliciteerd met uw huwelijksplannen. Meld uw huwelijk in de gemeente waar u wilt trouwen. Doe dit minimaal 2 weken en maximaal 1 jaar voor uw trouwdag. 

Om uw huwelijk te melden hebt u de volgende documenten nodig: 

  • kopie van uw legitimatiebewijs
  • kopie legitimatiebewijs getuigen
  • en indien van toepassing de bevestiging eigen gekozen locatie

Buitenlandse documenten

Bent u niet in Nederland geboren en/of heeft u hier niet altijd gewoond? Mogelijk zijn dan niet al uw gegevens bekend in de BRP. Neem eerst telefonisch contact met ons op via 14 0413 om te controleren of u nog documenten uit het buitenland moet inleveren voordat u kunt trouwen. Houdt er rekening mee dat het proces voor het inleveren van buitenlandse brondocumenten enkele maanden in beslag kan nemen.

Uw melding nemen we pas in behandeling als deze compleet is. 

Melding maken

Zorg dat wij de melding volledig en met de juiste bijlagen ruim op tijd ontvangen. Zeker 6 weken voor de gewenste trouwdatum. Dit maakt de kans op uw voorkeursdatum groter.

Uw nationaliteit bepaalt op welke wijze u uw melding kunt doen. 

  • Beiden de Nederlandse nationaliteit of die van een EU-lidstaat of een verblijfsvergunning regulier of asiel voor onbepaalde tijd.

U mag uw huwelijksmelding digitaal (via DigiD) aan ons kenbaar maken. Heeft u geen DigiD? Neem dan contact met ons op voor een afspraak aan de balie via 14 0413 of info@meierijstad.nl

  • Eén van de 2 niet de Nederlandse nationaliteit of niet van één van de EU-lidstaten, of geen verblijfsvergunning regulier of geen asiel voor onbepaalde tijd.

Neem contact met ons op voor een afspraak aan de balie via 14 0413 of info@meierijstad.nl

Beiden woonachtig in het buitenland

U maakt de melding dan bij de gemeente Den Haag.

Spelregels plechtigheid

De plechtigheid duurt ongeveer 30 – 45 minuten. Kiest u voor een spreekkamer huwelijk of kosteloos huwelijk dan duurt de plechtigheid 10 minuten.

Legitimatie

Zowel het bruidspaar als de getuigen moeten zich tijdens de plechtigheid kunnen legitimeren. Neem dus altijd uw geldig identiteitsbewijs mee.

Getuigen

Bij de voltrekking van uw huwelijk moeten minimaal twee getuigen aanwezig zijn, maximaal vier. Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn.

Trouwambtenaar

Uw huwelijk wordt voltrokken door een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Hebt u een voorkeur voor een bepaalde trouwambtenaar, geef dit dan aan op de verklaring voorgenomen huwelijk/partnerschap. Wij houden hier zoveel mogelijk rekening mee. Voor een kosteloos of spreekkamer huwelijk kunt u geen voorkeur opgeven.

Ondertekening akte

De huwelijksakte wordt met een zwarte pen ondertekend. Mocht u de akte met uw eigen pen willen ondertekenen, zorg dan voor een pen met zwarte inkt.

Strooiregels

Strooien is niet toegestaan. Wij verzoeken u om dit door te geven aan de ceremoniemeester. Betreft het een eigen locatie, vraag het dan na bij de beheerder/eigenaar van de locatie.