Lozen opgepompt grondwater

Informatie over weg laten stromen van opgepompt grondwater

Bij werkzaamheden in de bouw is het vaak nodig om de tijdelijke put waarin de fundering van een gebouw wordt gemaakt, droog te houden. Dat gebeurt vaak door grondwater weg te pompen. Dat noemen we bronbemaling. Het grondwater dat is weggepompt, kan worden geloosd op een hemelwaterriool of vuilwaterriool. 

Melden lozen op het riool

U moet het melden als u grondwater loost op het riool buiten een bedrijfslocatie. Dat kan via het Omgevingsloket Online (OLO).
Bij lozingen op het riool die korter dan 48 uur duren, kunt u contact opnemen met de gemeente. Wij geven dan de juiste plek voor de lozing aan u door.
Het aansluiten op het riool (ook tijdelijke leidingen) moet u altijd melden.
Een melding voor het lozen binnen een bedrijfslocatie doet u via de Activiteitenbesluit Internet Module (AIM). 

Melden lozen op bodem

Het lozen van grondwater in de bodem buiten een bedrijfslocatie hoeft u niet te melden. Let op, er gelden wel algemene regels volgens het Besluit lozen buiten inrichtingen. Als u het grondwater weg laat stromen binnen een bedrijfslocatie moet u dit wel melden.

Termijn

U doet de melding minimaal 4 weken voor het begin van de bemaling.

Voorwaarden 

De voorwaarden aan de kwaliteit van het laten wegstromen (lozen) van opgepompt grondwater staan in het Besluit lozen buiten inrichtingen en het Activiteitenbesluit milieubeheer.

Let op: Het afvoeren van het opgepompte grondwater mag alleen via het vuilwaterriool wanneer de lozing op het oppervlaktewater, in de bodem, of de hemelwaterriolering niet mogelijk is. Dit mag alleen onder bepaalde voorwaarden.
De lozing mag nooit voor problemen zorgen in het riool van de gemeente.

Onttrekken van grondwater en lozen op oppervlaktewater

Bij het wegpompen van grondwater en lozen op sloten en beken moet u melden bij het waterschap. Soms heeft u hiervoor een vergunning nodig. 

Meer informatie voor bronbemaling in het beheergebied van waterschap Aa en Maas  
Meer informatie over bronbemaling in het beheergebied van waterschap De Dommel  

H2S-gas bij het oppompen van water

Bij het oppompen van grondwater bij een diepte van minder dan 40 meter kan H2S-gas (waterstofsulfidegas) vrijkomen. Het komt vooral voor op plekken met veel leemrijke veenlaagjes in de grond. Het vrijkomen van H2S-gas leidt bij lage hoeveelheden tot geurhinder (‘rotte eierenlucht’). Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals hoofdpijn en/of misselijkheid. Hogere hoeveelheden kunnen andere klachten geven, zoals pijnlijke ogen en irritatie aan slijmvliezen, oogleden en luchtwegen. Deze hoge hoeveelheden H2S-gas kunnen optreden bij een hoge temperatuur, windstil weer, gebrek aan ventilatie, een korte afstand tot de bron en/of als het gas een lange tijd vrijkomt. De GGD adviseert om meteen te stoppen met het oppompen van grondwater als u een rotte eierenlucht ruikt. Als u toch grondwater gebruikt, laat het dan onderzoeken.

Kosten

U hoeft bij de gemeenten geen extra kosten te betalen voor het tijdelijk lozen op de bodem en riolering. Het waterschap brengt wel kosten in rekening.
U moet bij de gemeente wel betalen voor het aansluiten op het riool. (zie de website onder Rioolaansluiting aanvragen).

Meer informatie

U kunt met ons contact opnemen via 14 0413 of via het algemene contactformulier.