Stappenplan bouwen eigen huis

Informatie over wat je allemaal moet regelen.

Stap 1: Oriënteren

U wilt graag een bouwkavel kopen in de gemeente Meierijstad. Bekijk in welke projecten de gemeente bouwkavels te koop heeft. Heeft u voorkeur voor een specifieke kern? Wilt u dichtbij het centrum wonen of liever in het buitengebied? Voor ieder wat wils. 
Als u interesse heeft in een (specifieke) bouwkavel laat dit dan weten via bouwgrond@meierijstad.nl. We maken graag een afspraak met u om u te helpen. In deze fase is het goed om te kijken wat uw budget is. Neem contact op met een financieel adviseur of hypotheekverstrekker. 

Stap 2: Voorbereiding

U heeft uw droomkavel gevonden en in uw gedachten woont u er al! Neem dan snel een optie op dit bouwkavel. U krijgt dan een 1e optieovereenkomst voor een periode van 6 maanden aangeboden. De optievergoeding bedraagt € 500,--. Als u overgaat tot aankoop van het kavel, wordt deze optievergoeding verrekend met de koopsom. Na afloop van de 1e optietermijn heeft u éénmalig de mogelijkheid om de optie met 2 maanden te verlengen. De kosten hiervoor bedragen € 250,--. Dit bedrag wordt niet verrekend met de koopsom of aan u terugbetaald.

Schakel een architect in om een woningontwerp te maken. De architect vraagt wat uw wensen zijn en kijkt naar de mogelijkheden binnen het omgevingsplan en beeldkwaliteitsplan. Schakel ook deskundigheid in om de bouwkosten te berekenen. Zo weet u of de woning naar uw zin is en of hij betaalbaar is. U kunt in deze fase al een aannemer betrekken die met u en uw architect in een bouwteam mee de woning ontwerpt.

Past uw plan niet in het omgevingsplan? Ga dan naar informatie over het aanpassen van een omgevingsplan

Toetsing

Leg uw ontwerp in een vroeg stadium voor aan de gemeente (zie hiervoor de informatie over een schetsplan). We toetsen uw ontwerp aan het omgevingsplan, beeldkwaliteit en welstand. U laat in deze fase ook onderzoeken uitvoeren, bijvoorbeeld een sonderingsonderzoek.

Groen licht!

U kunt een omgevingsvergunning aanvragen. Uw architect kan u begeleiden en ontzorgen op dit vlak. Op de site van het omgevingsloket vindt u meer informatie over het aanvragen van een omgevingsvergunning. Wilt u tijdens de bouw een tijdelijke woonunit op uw kavel plaatsen? Hiervoor heeft u een aparte omgevingsvergunning nodig. Hieraan zijn kosten verbonden zoals vermeld in de legesverordening Meierijstad. Vraag ruim op tijd een bouwaansluiting aan om tijdens de bouw te beschikken over gas, elektra en water. Dit kunt u doen op de website www.huisaansluiting.nl. Hou rekening met een periode van minimaal een maand voordat uw bouwaansluiting is aangelegd.

Aannemer

Heeft u nog geen aannemer? Dan is het hoog tijd om offertes op te vragen.

Stap 3: Bouw

U sluit met de gemeente een koopovereenkomst en kort daarna vindt de levering en betaling van de grond plaats bij een notaris van uw keuze. U bent dan officieel eigenaar van de bouwkavel. U kunt starten met de bouw als u eigenaar bent van de grond en een onherroepelijke omgevingsvergunning hebt. De gemeente zorgt dat uw bouwkavel bouwrijp is voor de levering. Geef de startdatum van de bouw door aan de gemeente via bouwen@meierijstad.nl. Als de oplevering van uw droomhuis in zicht komt, is het ook tijd om uw permanente huisaansluiting aan te vragen via www.huisaansluiting.nl. Dit duurt gemiddeld een maand.

Stap 4: Als uw droomhuis klaar is

Uw droomhuis is klaar! Meld uw woning gereed via telefoonnummer 14 0413 of via info@meierijstad.nl.

Het verhuizen kan beginnen. Denk ook aan het omzetten van uw verzekeringen, doorgeven van adreswijziging, aanvragen van afvalcontainers (via telefoonnummer 14 0413), omzetten van contracten voor energie/ telefonie/ televisie/ internet.

Woonde u nog niet in de gemeente Meierijstad? Schrijf u dan ook in bij de

  • gemeente
  • school
  • kinderdagverblijf
  • tandarts
  • huisarts

Veel woonplezier!