Verslag inloopavond
Deze inloopavond werd gehouden op 8 oktober 2024 in ’t Span in Keldonk
Aanleiding
In Keldonk is, net als in de rest van gemeente Meierijstad, een grote behoefte aan nieuwe woningen. De gemeente heeft voor de bouw van woningen grond aangekocht. Op dinsdag 8 oktober is de eerste versie van het plan met omwonenden gedeeld. Het doel van de bijeenkomst was om de hoofdopzet van het plan toe te lichten en input op te halen voor verdere uitwerking en verbetering.
Hoofdopzet van het plan
Vanaf de Antoniusstraat wordt een nieuwe weg aangelegd richting de Sluisweg. Langs deze weg staat een bomenlaan, waardoor het plan Korenveld goed aansluit bij de rest van Keldonk. Rondom de nieuwe woningen komt een forse groenzone met ruimte voor waterberging en om de privacy van de bestaande omliggende woningen te waarborgen. In enkele hofjes en langs de nieuwe laan wordt een gevarieerde mix van woningen aangeboden. Qua prijsklasse en typologie.
Inloopavond
De inloopavond is bezocht door circa 80 personen. Naast een vertegenwoordiging vanuit de gemeente is ook de dorpsraad van Keldonk de hele avond aanwezig geweest. De hoofdopzet van het plan is positief ontvangen, waarbij we ook verschillende verbetersuggesties en kanttekeningen hebben ontvangen. Hieronder hebben we de ingekomen reacties samengevat, persoonlijke opmerkingen zijn in beeld maar hieronder niet allemaal opgenomen. De brief van de dorpsraad Keldonk naar aanleiding van de bijeenkomst is als bijlage bij dit verslag opgenomen.
Programma
De verkaveling is volgens het woonbeleid van gemeente Meierijstad vormgegeven. Tijdens de avond bleek er veel animo te zijn voor grote(re) kavels en de wens om zelf een woning te bouwen. Dit kwam volgens de aanwezigen onvoldoende terug in de planopzet.
Overige aandachtspunten waren:
- In de eerste fase van het plan moeten ook betaalbare koopwoningen worden opgenomen;
- Is er voldoende rekening gehouden met senioren? Bijvoorbeeld met een (tweelaags) appartement en de mogelijkheid voor een 'knarrenhof'?
- Sociale huurwoningen: het aantal is hoog. Daarbij deze niet situeren achter de bestaande woningen;
- Houd rekening met Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)-woningen;
- Is er zal zicht op de fasering en wijze van verkoop en uitgave?
Verkeer en parkeren
Er was veel draagvlak voor de hoofdopzet van het plan, waarbij een nieuw lint wordt toegevoegd van de Antoniusstraat naar de Sluisweg.
Benoemde aandachtspunten zijn:
- Is het mogelijk om meer langzaamverkeersverbindingen in het plan op te nemen; idealiter direct naar de school en het dorpshuis en ook over/ langs de voetbalvelden. Deze verbindingen zijn nog belangrijker wanneer in de groene zone tussen de woonwijk en de Kampweg speelvoorzieningen komen;
- De zorg is geuit dat de Antoniusstraat op dit moment al druk is (door sluipverkeer). Is de capaciteit van de weg voldoende voor 80 woningen extra? Kan er een veilige aansluiting worden gemaakt?
- Ontsluiting via de Sluisweg zal in de praktijk weinig gebruikt worden, bijvoorbeeld omdat deze richting de N279 is afgesloten;
- Parkeren dichtbij de woningen.
Uitstraling van de woningen
Er zijn op verschillende referentiebeelden stickers geplakt door enkele aanwezigen. Hieruit bleek dat met name een dorps karakter aanspreekt. Qua uitstraling hebben de aanwezigen een voorkeur voor bebouwing met een historisch, maar eigentijds karakter. Bijvoorbeeld woningen in een jaren '30 stijl. Een woning heeft idealiter een haag ervoor en eventueel ook een strook gras tussen de haag en de weg.
Op deze beelden is wisselend gereageerd:
- Herinterpretaties van schuurwoningen/boerenerven
- Sterk groen karakter van de openbare ruimte tot aan de kavelgrens
- Gebruik van pergola’s
- Groene daken in combinatie met houtbouw
- Eigentijdse architectuur in hout
Deze beelden spraken minder aan:
- Tiny houses: uitdrukkelijke wens om geen tijdelijke woningbouw onderdeel te laten vormen van het plangebied.
- Voorzieningen ten behoeve van de biodiversiteit in de architectuur, zoals nestkasten.
- Architectuur met platte daken of geen ‘klassieke dakvorm’
- Architectuur met bouwhoogtes hoger dan twee lagen en een kap
- Geringe ‘eigen tuin’
- Weinig onderscheid tussen volumes
- Woonvilla’s in het groen (geen realistisch beeld)
Groen en water
De groene en ruime hoofdopzet van het plan is goed ontvangen, waarbij er draagvlak was voor de groene buffer tussen het plan en de bestaande woningen. De opmerking is gemaakt dat de grondwaterstand in het plangebied op verschillende plekken erg hoog is. Aandachtspunten waren met name praktisch van aard: kunnen mensen in toekomst eventueel achterom en op welke wijze kunnen bijvoorbeeld aanwezige hagen worden onderhouden. Het onderhoud van het (openbare) groen en de verhouding openbaar/ privé (meer grond toekennen aan kavels is wenselijk) zijn als zorg geuit.
Er was waardering voor:
- Collectieve moestuin
- Groene inbedding door middel van wadi’s
- Bloemrijke inbedding
Meer informatie
Meer informatie over het plan.
Het totaalbeeld met de stickers is op aanvraag beschikbaar.