Groenadoptie of groen in eigen beheer

Groenadoptie is het vrijwillig onderhouden van een stukje openbaar groen door bewoners in de wijk of straat.

In de praktijk zien we dat bewoners meer tevreden zijn over het groen in de buurt als ze het zelf kunnen en mogen onderhouden. Onder openbaar groen verstaan we de beplanting in de straat of wijk, uitgezonderd de bomen. Daar zorgt de gemeente voor.

Hoe werkt groenadoptie?

Wilt u een groenvak adopteren? Neem dan contact op met de groenmakelaar Carli van Heeswijk via cvanheeswijk@meierijstad.nl. U stelt dan samen een overeenkomst op. In de overeenkomst staat wat u van elkaar kunt verwachten.

Aandachtspunten groenadoptie

Wilt u een groenvak adopteren, dan vindt u hieronder alvast de belangrijke aandachtspunten.

  • Het openbare karakter van het groen moet bewaard blijven. Het plaatsen van een hek is dus niet toegestaan.
  • De inrichting van het groen blijft zoals deze is. Wilt u zaken veranderen dan is dat bespreekbaar. Bijvoorbeeld als u zelf planten wilt bijplaatsen.
  • U krijgt geen vergoeding voor de groenadoptie.
  • De groencoach kan u ondersteunen met de nodige vakkennis over het onderhoud. De groenmakelaar informeert u daarover bij het aangaan van de overeenkomst.
  • Het is mogelijk om voor het onderhoud klein elektrisch gereedschap van de gemeente te lenen. Denk bijvoorbeeld aan een heggenschaar of een bladblazer. U kunt dit dan melden bij uw groencoach.
  • Afgevallen blad, schoffel- en snoeiafval legt u neer op een plek die geen hinder voor anderen of het verkeer oplevert. Spreek met uw groencoach af waar u dit het best kunt neerleggen. Zwerfvuil graag verzamelen in een aparte vuilniszak. Wij halen het verzamelde zwerfafval, blad, schoffel- en snoeiafval bij u op. Maak hiervoor een melding bij uw groencoach.

Herkenbaarheid met een bord 

De gemeente plaatst een bordje in het betreffende groenvak zodra de overeenkomst is gesloten. Zo is het voor iedereen duidelijk, dat straatbewoners het betreffende groenvak onderhouden. De gemeentelijke groenaannemer kan dit groenvak dan ook overslaan.

Interesse of vragen

Neem dan contact op met de gemeente. Stel uw vraag via MijnGemeente app of rechtstreeks aan de groenmakelaar, Carli van Heeswijk via cvanheeswijk@meierijstad.nl.