Dodenherdenking 2024

Tijdens de Dodenherdenking op zaterdag 4 mei 2024 worden om 20.00 uur de Nederlandse slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen. 

In de gemeente Meierijstad zijn er op verschillende plaatsen herdenkingen die mogelijk gemaakt worden door vele vrijwilligers, parochies, muziekverenigingen, scholen, gildes en anderen. Bij iedere herdenking is een vertegenwoordiger van het college van B&W aanwezig. 

Boerdonk 

Verzamelen vanaf 19.10 uur in Den Hazenpot. Vanaf daar vertrekt om 19.20 uur de stille tocht naar de begraafplaats en vervolgens naar het Lancaster Monument waar om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen worden en de kranslegging plaatsvindt.

Eerde 

In Eerde komen belangstellenden om 19.40 uur samen op het Kerkplein. Rond 19.50 uur start de stille tocht naar het Airborne-monument waar vanaf 20.00 uur de herdenkingsplechtigheid plaatsvindt. 

Erp  

Belangstellenden zijn welkom vanaf 19.15  uur bij het JJC-gebouw in de Ottenstraat waar men rond 19.35 uur vertrekt naar het kerkhof waar bij "De Propellor" een krans gelegd wordt en bloemen bij de oorlogsgraven. Bij het oorlogsmonument bij de kerk zal het om 20.00 uur twee minuten stil zijn en vindt de kranslegging plaats.

Schijndel

Om 19.00 uur ontvangen leden van de stichting Oranjecomité Schijndel belangstellenden in Het Tramhuys. Vervolgens vertrekt men in Stille Tocht naar de Markt. Bij de gedachteniskapel vindt de kanslegging plaats. Na de twee minuten stilte om 20.00 uur wordt er een gedicht voorgelezen. Om 20.15 uur is iedereen uitgenodigd om in de tent op de markt te luisteren naar het 4 en 5 mei verhaal en muziek van de Harmonie van de Koninklijke St.Cecilia. 

Sint-Oedenrode

Om 19.15 uur start er vanaf het Bestuurscentrum een Stille Tocht naar het monument aan de Corridor nabij de Hambrug waar om 19.30 uur de herdenking begint door het halfstok hijsen van de vlag. 

Veghel 

De herdenking in Veghel begint om 18.30 uur in de Blauwe Kei met de voorstelling ‘De uitvaart van De Vrede’. Het programma is gratis toegankelijk (kaarten via www.blauwekei.nl). Na de herdenking vertrekt de stille tocht naar de Kolonel Johnsonstraat waar om 19.55 uur de herdenking begint.