Verbouwing Spectrum Schijndel
Spectrum Schijndel is een multifunctionele accommodatie voor uiteenlopende activiteiten, met de nadruk op cultuur en welzijn. Naast de programmering van voorstellingen, films en exposities zijn er in het pand een 15-tal divers cultureel- en maatschappelijke organisaties gevestigd (huisgenoten) en worden er verschillende ruimtes aan partijen verhuurd voor evenementen. De gasten van het Spectrum zijn bezoekers aan deze evenementen en voorstellingen óf (bezoekers van) huisgenoten. Dit betekent een diversiteit aan bezoekers.
Het gebouw is inmiddels ruim 20 jaar oud. In de toekomst moeten er een aantal duurzaamheidsmaatregelen plaatsvinden. Daarnaast is het systeem van de toegangscontrole verouderd en wordt niet meer ondersteund vanuit de leverancier.
Ook zijn er wensen ten aanzien van het werk- en verblijfsklimaat in het gebouw. Dit alles bij elkaar vormt aanleiding om een en ander te combineren en Spectrum Schijndel toekomstbestendig te maken.
De volgende partijen zijn betrokken bij de verbouwing van Spectrum Schijndel.
- Opdrachtgever en tevens eigenaar van het gebouw: Gemeente Meierijstad
- Exploitant: Stichting Spectrum Schijndel
- Gebruikers: Huisgenoten, partners en bezoekers
Om de verbouwing in goede banen te leiden is er een stuurgroep, een projectgroep en zijn er drie werkgroepen actief. Een werkgroep sociaal, een werkgroep cultureel en een werkgroep gebouw.
In de stuurgroep nemen deel:
Wethouder: Menno Roozendaal, Willem van den Heuvel (directeur gemeente Meierijstad), Erik Tausch (adviseur), Leon van Maren (projectleider) en Pieter Dieperbeek (bestuurslid Spectrum Schijndel).
In de projectgroep nemen deel:
Leon van Maren (projectleider gemeente Meierijstad), Ben Koks (adviseur Acuro), Arno van Alebeek (beleidsmedewerker Kunst en Cultuur), Tineke Nolet (leidinggevende sociaal team), Petra Levert (algemeen manager Spectrum) en Gera van de Meerakker (communicatieadviseur gemeente Meierijstad).
De werkgroep sociaal bestaat uit:
- Welzijn de Meierij
- Ons Welzijn
- Farent
- MEE de Meent Groep
- Sociaal Team gemeente Meierijstad
- Coördinator horeca/facilitair Spectrum Schijndel
- Projectleider en adviseur van de gemeente Meierijstad
Werkgroep cultureel bestaat uit:
- Beleidsmedewerker Kunst en Cultuur gemeente Meierijstad
- Vertegenwoordiging huisgenoten en partners
- Vertegenwoordiging Welzijn en Sociaal
- Algemeen coördinator Spectrum Schijndel
- Projectleider en adviseur van de gemeente Meierijstad
Werkgroep Gebouw (duurzaamheid) bestaat uit:
- Medewerker facilitair gemeente Meierijstad
- Medewerker vastgoed gemeente Meierijstad
- Coördinator horeca/facilitair Spectrum Schijndel
- Projectleider en adviseur van de gemeente Meierijstad
Om een duidelijk beeld te krijgen van de verbouwing tijdens het ontwerpproces is er een Programma van Eisen en Wensen (PvE) geformuleerd. Dit PvE vormt een geordende verzameling gegevens om te komen tot de ontwikkeling en verbouwing van het Spectrum. Het doel van het PvE is het vaststellen van de wensen en eisen vanuit de exploitant van het gebouw en haar gebruikers (huisgenoten en partners) binnen de gestelde kaders. Dit PVE is vervolgens de basis voor de architecten om hun ontwerp uit te werken.
Dit PvE heeft betrekking op het vastleggen van de wensen en eisen vanuit de werkgroepen voor de verbouwing van het Spectrum.
Het project omvat drie onderdelen:
- Het realiseren van een goede werkomgeving die de samenwerking, toegankelijkheid en veiligheid van het Sociaal Team Schijndel bevordert.
- Het optimaliseren van het beheer, de exploitatie en de beleving van Spectrum Schijndel (Pleincafé).
- Het verduurzamen van het gebouw.
Onderdeel 1 omvat het herinrichten van het gedeelte van het gebouw waarin het Sociaal Team (Schijndel) werkzaam is. Een aandachtspunt hierbij is het samenwerken tussen de verschillende organisaties binnen het Sociaal Domein. Daarnaast is het realiseren van een veilige en goed toegankelijke entree belangrijk. Hiervoor is de werkgroep Sociaal opgericht.
Onderdeel 2 omvat het herinrichten van het centraal Pleincafé en de optimalisatie van de huisvesting van de huisgenoten. Hiervoor is de werkgroep Cultureel opgericht.
Onderdeel 3 omvat het treffen van verduurzamingsmaatregelen, gekoppeld aan (groot) onderhoud aan het gebouw en eventuele additionele maatregelen. Hiervoor is de werkgroep Gebouw opgericht.
De werkgroepen Cultuur, Gebouw en Sociaal hebben in de afgelopen periode hun wensen en behoeftes kenbaar gemaakt en doelstellingen geformuleerd.
Daarnaast is er ook Kick-off bijeenkomst met huisgenoten, gebruikers en de projectgroep geweest op 24 juni. Tijdens deze avond zijn de plannen gedeeld, ideeën opgehaald en is ruimte geboden voor vragen. De projectgroep was verheugd over de grote opkomst en de vele waardevolle bijdragen die we hebben mogen ontvangen. Het was geweldig om te zien hoeveel betrokkenheid er is bij de toekomst van Spectrum Schijndel.
Hieronder een korte samenvatting van de wensen van de drie werkgroepen en een verslag van de Kick-off bijeenkomst van 24 juni.
Wensen werkgroep Sociaal
- Grote behoefte aan samenwerking binnen het Sociaal Domein op de locatie Schijndel. Door een betere samenwerking en uitwisseling van kennis kunnen inwoners sneller, beter en doelgerichter worden geholpen.
- Het Sociaal Domein wil de meerwaarde van huisvesting in het Spectrum beter benutten en ook hierin samen met het Spectrum optrekken.
- Contacten met inwoners en vrijwilligers, moeten zoveel mogelijk, beneden plaatsvinden.
Wensen werkgroep Cultureel
- Uitstraling verbeteren, eigen identiteit creëren passend bij een cultureel centrum.
- Inrichting moderniseren.
- Routing en zichtbaarheid van huisgenoten en de diverse activiteiten verbeteren.
- Functies van het Pleincafé verplaatsen naar de Podiumzaal.
Wensen werkgroep Gebouw
- Het verduurzamen van het pand.
- Goede en werkbare klimaatbeheersing.
- Toegangscontrole / GebouwBeheerSysteem (GBS) aanpassen/vernieuwen.
Kick-off bijeenkomst 24 juni
Op maandagavond 24 juni was de Kick-off bijeenkomst voor de verbouwing van het Pleincafé met meer dan 40 deelnemers, huisgenoten en vaste partners van Spectrum Schijndel.
Deze bijeenkomst werd ingeleid door Paul Cornelissen met als doel: ideeën verzamelen voor de nieuwe inrichting en functies van het Pleincafé. Tijdens de plenaire opening stelden de aanwezigen zich aan elkaar voor en werden de eerste ideeën uitgewisseld over wat een fijne plek is. Vervolgens werd de groep opgedeeld in 4 kleine groepen. Iedere groep kreeg de volgende vragen:
- Wat zie je op een fijne plek?
- Wat doe je op een fijne plek?
- Wat ruik/hoor/voel je daar?
- Voor wie is het vernieuwde Pleincafé bedoeld?
- Wat wil jij straks in het nieuwe Pleincafé komen doen?
- Welke sfeer moet het Pleincafé hebben?
- Welke meubels etc. zijn daarvoor nodig?
De groepen hebben zich verdeeld over de ruimtes en samen werd er flink gebrainstormd.
Na deze brainstormsessie kwamen de vier kleine groepen weer samen en werden de antwoorden samen doorgenomen. Opvallend was dat de wensen voor een fijne plek bij alle groepen overeenkwamen, namelijk: natuur, frisse lucht, natuurlijke uitstraling. Voor het Plein café werden door meerdere deelnemers de volgende aspecten als belangrijk ervaren:
- Laagdrempelig (16)
- Voor iedereen (11)
- Duurzaam/toekomstgericht (10)
- Verschillende zitjes (9)
- Ontmoetingsplaats (9)
- Huiskamer/authenticiteit (8)
- Uitnodigend (7)
- (Levende) planten/groen (7)
- Samenkomen borrel na activiteit (6)
- Uitdagend/geprikkeld worden (6)
- Vormgeving moet passen bij het gebouw (5)
- Buiten naar binnen halen (4)
- Licht (4)
In het kort kan geconcludeerd worden dat er veel overeenstemming is in de genoemde items deze avond. Sfeer vindt men een belangrijke pijler. Bovengenoemde aspecten worden meegenomen in de uitvraag naar de architecten bij het maken van een ontwerp.
Begin september ontving het Spectrum een groep van 15 vierdejaarsstudenten ruimtelijke vormgeving van het Sint Lucas in Boxtel. Deze groep studenten kreeg (net zoals de architecten) de opdracht om een plan te maken voor de herinrichting van het Pleincafé van Spectrum Schijndel. Petra Levert heeft de studenten begeleid.
De opdracht aan de studenten was om het Pleincafé een nieuwe sfeer te geven waarbij de multifunctionele gebruiksfunctie behouden blijft maar het geheel een andere uitstraling krijgt. Vervolgens gingen zij aan de slag en presenteerden zij eind september hun eerste onderzoeksresultaten, ideeën en concepten.
Op donderdag 10 oktober was het tijd voor de presentatie van hun definitieve ontwerpen voor de herinrichting van het Pleincafé. Bij deze presentatie waren een aantal architecten, de projectgroep en medewerkers van het Spectrum uitgenodigd. Mooi om te vermelden is dat de architecten, die zelf ook een plan mochten indienen, echt onder de indruk waren. Sommige architecten gaven aan echt geinspireerd te zijn door de studenten.
Hier vindt u een impressie van de ontwerpen die zij gemaakt hebben. Deze zijn ook te zien in het Spectrum.
Op 6 november was de architectenselectie. De beoordelingscommissie bestond uit een afvaardiging van de leden van de werkgroepen en de projectgroep. Er waren vijf architecten uitgenodigd. Aan de hand van de verschillende presentaties, de ingediende visies en de plannen van aanpak heeft de beoordelingscommissie de architecten beoordeeld.
De beoordeling vond plaats op de volgende aspecten:
- Analyse
- Vertaling analyse en PVE
- Referentiebeelden
- Duurzaamheid
- Haalbaarheid
- Budgettaire kaders
- Participatie en
- Bruikbaarheid en exploitatie
Iedere werkgroep en de projectgroep heeft afzonderlijk van elkaar de beoordeling gedaan. Vervolgens zijn de afzonderlijke beoordelingen bij elkaar gelegd. Daaruit is overduidelijk één architect als beste uit de bus gekomen en dit is Buro Kade uit Den Bosch.
Hieronder een paar doorslaggevende argumenten waarom Buro Kade is gekozen:
- De visie van Buro kade haakt aan op de Schijndelse identiteit. Natuurlijke materialen en toepassingen sluiten aan op het plan van eisen wat eerder door de gebruikers en huisgenoten is opgesteld. Ze gebruiken 'thuis' als basis voor hun visie. Thuis weet je de weg; een duidelijke routegeleiding start aan de voordeur.
- De sfeerbeelden van Buro Kade geven een mooie indruk en zijn ook voor het sociaal domein aansprekend.
- Gebruikers krijgen een belangrijke rol in het vervolgproces. Ook de studenten van het Sint Lucas worden betrokken.
- Ook bij de realisatie is het idee de gebruikers actief te betrekken.
- Buro Kade heeft veel ideeën omtrent bruikbaarheid en exploitatie.
Hier vindt u een paar sfeerbeelden die Buro Kade in haar presentatie heeft laten zien. Let wel: Dit zijn sfeerbeelden, dit wordt uitdrukkelijk niet het uiteindelijke ontwerp.
De komende periode start de aanbesteding voor de selectie van de architect. Daarbij zijn de vastgelegde wensen en eisen van de werkgroepen en de ophaalsessie tijdens de kick-off bijeenkomst belangrijke onderdelen.
Voor de komende periode staan de volgende activiteiten op de planning namelijk:
- September 2024: Vaststelling programma wensen en eisen ten behoeve van architect
- Oktober-november 2024: Architectenselectie
- December 2024 – juni 2025: Opstellen begroting en ontwerp en vaststellen door de Raad
- Juli 2025 – maart 2026: Aanvragen vergunningen, aanbesteding en bestek
- April 2026: Uitvoering verbouwing