80 Jaar Vrijheid: Unieke Demonstraties op dinsdag 17 September

In het kader van het vieren en herdenken van 80 jaar vrijheid, organiseert de gemeente Meierijstad op dinsdag 17 september twee bijzondere demonstraties die een historisch en actueel perspectief op militaire operaties bieden.

Airborne Demo door RCPT

Van 11.00 uur tot 13.30 uur verzorgt het Round Canopy Parachuting Team (RCPT) een indrukwekkende parachutedemonstratie. Zij springen vanuit een authentieke 80-jarige Dakota C-47, gekleed in oorspronkelijke uniformen en met dezelfde parachutes als de Amerikaanse 101st Airborne Division gebruikte op 17 september 1944. Deze demonstratie vindt plaats in het Vlagheidegebied, op de toenmalige Dropzone A, en biedt een levendig beeld van de historische luchtlandingen die de bevrijding van Zuid-Nederland inluidden.

Air Assault Demo door 101st Airborne Division (Air Assault) en 11 Luchtmobiele Brigade 

Vanaf 14.30 uur tot uiterlijk 16.00 uur toont de huidige 101st Airborne Division (Air Assault), in samenwerking met de Nederlandse 11 Luchtmobiele Brigade, hun moderne militaire capaciteiten.
Meer dan 100 militairen zullen met behulp van Black Hawk-helikopters een object innemen en een (oefen-)vijand uitschakelen. Deze demonstratie, compleet met rook, bommen en nep-kogels, belooft een spectaculaire 'Hollywood Style' beleving.

Heden en Verleden

Precies 80 jaar geleden markeerden de parachutistenlandingen van de 101st Airborne Division het begin van de bevrijding van Zuid-Nederland. Eerde was het eerste bevrijde dorp van Noord-Brabant, na zware gevechten in de smalle corridor richting Arnhem. Dit historische moment wordt nu herdacht met de demonstraties die de moed en vastberadenheid van die tijd eer aandoen.
In het licht van de huidige oorlog in Europa is de rol van de 101st Airborne Division nog steeds cruciaal. De demonstraties tonen hun huidige werkwijze en benadrukken de samenwerking met de Nederlandse 11 Luchtmobiele Brigade.

Praktische informatie

Deze demonstraties bieden een unieke gelegenheid om zowel de historische als de moderne militaire operaties van dichtbij te beleven. Mis deze kans niet!
U kunt alleen bij de demonstraties zijn op vertoon van een geldig ticket.

Kijk voor de tickets en meer informatie op www.meierijstad.nl/air

Locatie: Vlagheide gebied- Koeveringsedijk Eerde
Vanwege het grote aantal bezoekers adviseren wij u om zoveel mogelijk met de fiets of te voet te komen. Parkeertickets zijn te koop voor € 12,50 via de ticketservice.