Uitreiking kunst- en cultuurprijs Meierijstad aan Rick Terwindt

Op vrijdag 5 juli is tijdens Fabriek Magnifique de Kunst- en Cultuurprijs Meierijstad uitgereikt. De prijs wordt beschikbaar gesteld aan personen of organisaties, wonend of gevestigd in Meierijstad, die zich op zijn of haar manier inzetten of hebben ingezet voor kunst en/of cultuur in Meierijstad. De Kunst en Cultuurprijs is dit keer uitgereikt aan Rick Terwindt. Hij was vijf lang stadsdichter van Meierijstad en heeft vandaag het stokje overgedragen.

Wethouder Menno Roozendaal: “De afgelopen jaren heeft Rick Terwindt zich met veel schwung ingezet om alles waar Meierijstad voor staat om te zetten in woorden. Hij was de ambassadeur van Meierijstad, de letterlijke woordvoerder van de gemeente en al haar inwoners. Rick was meer dan een dichter, hij was ook een bruggenbouwer en een verhalenverteller. Hij heeft deze functie op zijn eigen manier ingevuld, er was geen handleiding. Op een laagdrempelige, vaak met humoristische twist, raakte hij de mensen en had het vermogen om mensen te enthousiasmeren en mee te krijgen. Hij deelde de liefde voor het gedicht met jong en oud. Deze Kunst -en Cultuurprijs heeft Rick Terwindt dan ook dik verdiend!”

Een samenvatting van zijn werk van de afgelopen vijf jaren:

  • Rick Terwindt heeft meer dan 100 gedichten geschreven en voorgedragen.
  • Rick heeft twee boeken uitgegeven. Waaronder het bijzondere boek ‘Het is nu onderwater later’ welke hij samen met 400 kinderen uit Meierijstad heeft geschreven en vorm gegeven.
  • Zijn rol in de samenwerking met Cultuurkade Meierijstad en het onderwijs.
  • Zijn rol in verschillende projecten tegen laaggeletterdheid. Door de Stichting Lezen en Schrijven werd Rick genomineerd als ‘taalheld’ voor 2022.
  • De nevenfunctie van Rick als kanaaldichter, die in 2022 ontstond bij de viering van 200 jaar Zuid-Willemsvaart. 
  • De vierde plaats van Rick bij het Nederlands Kampioenschap voor Stadsdichters.
  • De gedichten die te lezen zijn op verschillende plekken in Meierijstad, zoals bibliotheekvestigingen van bibliotheek Meierijstad, het gemeentehuis, de Noordkade en recentelijk het buurtkunstwerk in Keldonk.