Uitreiking kunst- en cultuurprijs Meierijstad

Op zondag 9 juni is tijdens het 1 Ander Festival de Kunst- en Cultuurprijs Meierijstad uitgereikt. De prijs wordt beschikbaar gesteld aan personen of organisaties, wonend of gevestigd in Meierijstad, waarvan duidelijk is dat deze zich op zijn of haar manier inzetten of hebben ingezet voor kunst en/of cultuur in Meierijstad. 

De Kunst en Cultuurprijs is uitgereikt aan Carin Simons. 

Wethouder Menno Roozendaal: “Carin Simons heeft het talent om bijzondere projecten te realiseren en daarbij  honderden mensen in beweging te zetten. Laagdrempelige projecten, ook voor inwoners van Meierijstad die niet direct ‘iets met kunst hebben’ zijn op deze manier toch creatief en kunstzinnig bezig om Meierijstad mooier te maken. ‘De kracht van samen’ is in haar werk de rode draad. Zij heeft deze Kunst en Cultuurprijs dan ook met glans verdiend”.

Voor Carin Simons zijn samenwerken en het bundelen van creativiteit en energie belangrijke uitgangspunten voor het maken van kunstwerken. Echter niet alleen het resultaat telt, maar ook het proces voorafgaande aan het kunstwerk is belangrijk. Tijdens het proces vinden ontmoetingen tussen mensen plaats en ontstaan er nieuwe vriendschappen.  

Een korte samenvatting van haar projecten in Meierijstad zijn:

  • In  2018 met het project MeierWIJstad. Een gigantische puzzel van de gemeente waarin deelnemers hun eigen stukje mochten adopteren en versieren. 
  • Een jaar later in 2019, tijdens de viering van 75 jaar vrijheid, deed ze het opnieuw, met het project ‘Flower Power op de Vlagheide’. Duizenden bloemen van afval werden er ingeleverd. Van basisschoolleerlingen tot kloosterzusters, iedereen deed mee. 
  • In 2022 volgde het project ‘Het Netwerk’. Meer dan 400 mensen maakte met punniken in de COVID-periode 34 kilometer koord. Uit alle hoeken van Meierijstad deden mensen mee. Sommige alleen, anderen zochten elkaar juist op. Tijdens Fabriek Magnifique in 2022 werd als grote finale het werk tentoongesteld. Daar werd het koord rond stalen frames gesponnen en zo ontstonden er kleurrijke geometrische figuren. 
  • En tot slot dit jaar ‘Flags of Freedom’, waar momenteel letterlijk aan wordt gewerkt. De gemeente heeft Carin gevraagd een community art project te organiseren. Het is de bedoeling dat er 2000 unieke vlaggen worden gemaakt, wederom gemaakt door mensen uit Meierijstad, die bij de officiële viering van de bevrijding in september en oktober in de grote kernen van Meierijstad worden tentoongesteld.