Koninklijke onderscheiding voor de heer J.A.M. Kuipers uit Veghel

De heer J.A.M. (Hans) Kuipers (1959) uit Veghel ontvangt op vrijdag 29 november aanstaande uit handen van burgemeester Kees van Rooij een Koninklijke onderscheiding. De heer Kuipers heeft een exceptionele bijdrage geleverd aan baanbrekend internationaal onderzoek op het terrein van de chemische reactietechniek.

Hans Kuipers wordt benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Professionele carrière

De heer Kuipers was in de periode 1999-2010 werkzaam als hoogleraar fundamentals of chemical reaction engineering aan de Universiteit Twente. Van 2006-2010 was hij wetenschappelijk directeur van het Institute of Mechanics Processes and Control Twente (IMPACT). Sinds 2010 is hij werkzaam als hoogleraar multi-scale modelling of multiphase flows aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Baanbrekend, internationaal onderzoek van grote importantie

Kuipers heeft baanbrekend onderzoek verricht en nieuwe methoden ontwikkeld binnen de chemische procestechnologie. Daardoor kunnen grootschalige industriële processen op nauwkeurige wijze worden gesimuleerd. Dit zorgt voor efficiëntere en duurzamere productieprocessen. De modellen van betrokkene worden wereldwijd als standaard gehanteerd. De heer Kuipers wordt getypeerd als een van de meest invloedrijke wetenschappers in zijn vakgebied wereldwijd en de internationaal leider op het gebied van het ontwikkelen en valideren van 'advanced computational fluid dynamics' modellen met een grote industriële relevantie. Zijn werk leidde tot verbeterde simulaties die nauwkeurig de werkelijkheid weergeven, wat essentieel is voor het ontwerp en de schaalvergroting van chemische reactoren. Zijn modellen zijn wereldwijd geaccepteerd als standaard benadering. Daarbij zet hij ook in op de energietransitie en duurzame productie. Hij was een van de hoofdonderzoekers van het NWO MCEC zwaartekrachtprogramma en zijn bijdrage daaraan was essentieel.

Bij de introductie van computers was de vraag: kun je via computersimulaties voorspellen wat er in grootschalige (chemische) processen gebeurt ? Het betreft een zeer breed vakgebied met relevantie voor de productie van voedsel en voedingsproducten, geneesmiddelen, brandstoffen, grondstoffen en materialen. Om aan de zeer grote vraag te kunnen voldoen, moet de procesindustrie continu gemoderniseerd worden, moeten innovaties doorgevoerd worden en ontwerpen steeds verder verbeterd worden.

Als een van de eerste ter wereld maakte Kuipers unieke broncodes waarmee de berekeningen uitgevoerd kunnen worden. Door de jaren heen heeft hij baanbrekende bijdragen geleverd aan de fundamenten van de chemische reactietechniek. Hij ontwikkelde methoden om de interacties tussen processen op verschillende schalen in reactoren beter te begrijpen en te voorspellen (multiscale modeling). Een van zijn meest invloedrijke bijdragen is de ontwikkeling en toepassing van discrete deeltjesmodellen (DPM). Hij deed uitgebreid onderzoek naar gas-vaste stof gefluïdiseerde bedden, een technologie die veel wordt gebruikt in de chemische industrie voor katalytische kraking en de synthese van chemische producten. Hiermee droeg hij bij aan een beter begrip van de hydrodynamica en warmte- en stoftransport. Een ander belangrijk aspect van zijn werk is de ontwikkeling van methoden voor schaalvergroting. Hij ontwikkelde technieken om de resultaten van laboratoriumonderzoek en pilots betrouwbaar op te schalen naar industriële schaal. Dit is cruciaal voor de commerciële toepassing van nieuwe procesinnovaties. Uiteindelijk zorgt hij zo voor efficiëntere en duurzamere productieprocessen.

Betrokkene veroverde twee prestigieuze ERC Advanced Grants en drie keer de NWO CW Top Grant. In 2005 ontving hij uit handen van de president van India de medaille voor wetenschappelijk onderzoek aan membraanreactoren. In 2012 was hij de eerste ter wereld die 100 publicaties realiseerde in het wetenschappelijke tijdschrift Chemical Engineering Science (2012) en hij is nu op weg naar de 200. In 2019 was hij de eerste Nederlander die in 2019 de Zhang Dayu Lectureship Award kreeg uitgereikt in Dalian, in combinatie met een honorary professorship van de Chinese Academy of Science. Hij was medeoprichter van het Advanced Research Center Chemical Building Blocks Consortium om de brandstoffen en materialen van de toekomst te gaan maken.

Hij participeerde in management teams van nationale onderzoeksscholen en maakt deel uit van (inter)nationale promotiecommissies en evaluatiecommissies van buitenlandse instituten. Betrokkene heeft 91 promovendi begeleid en momenteel begeleidt hij nog 14 promovendi bij het promotietraject. Hij heeft één patent op zijn naam staan. Zijn H-index (vakafhankelijke citatie-index die de "carrière-impact" van de publicaties van een wetenschappelijk onderzoeker meet) is 85, met ruim 500 publicaties op zijn naam die 26.744 keer zijn geciteerd.