Ontwikkelingen rondom bedrijventerreinen in Meierijstad

De gemeenteraad heeft in 2021 vastgesteld dat gemeente Meierijstad het lokale bedrijfsleven faciliteert in hun uitbreidingsbehoefte. De gemeenteraad heeft toen ook besloten om in de vier grotere kernen van Meierijstad op zoek te gaan naar mogelijkheden
om ruimte te bieden aan de uitbreidingsvraag van lokale ondernemers.

Inmiddels zijn binnen de duo-samenwerking met Platform Ondernemend Meierijstad (POM) diverse mogelijke locaties in de gemeente onderzocht op haalbaarheid. In november 2024 heeft het college in de kernen Erp en Schijndel eerder aangewezen zoeklocaties aangewezen als ontwikkellocatie. Voor de kern Erp geldt dat het gebied Molenakker II is aangewezen als ontwikkellocatie en voor Schijndel is dat Duin-Vlagheide. Deze locatie is ook in de structuurvisie van Schijndel opgenomen als mogelijke locatie voor uitbreiding van bedrijventerrein.

Vervolgstappen

Op dit moment is het college vervolgstappen aan het zetten om de ontwikkellocaties in Erp en Schijndel in de wettelijke procedure te kunnen brengen. Voor de ontwikkeling van Molenakker II in Erp is een concrete planning opgesteld. De gemeente streeft ernaar om voor het einde van 2025 de wijziging van het omgevingsplan incl. onderliggende stukken ter inzage te leggen. Wanneer er daarop geen bezwaar of beroep wordt aangetekend, dan kan in het eerste kwartaal van 2026 begonnen worden met de daadwerkelijke ontwikkeling van
Molenakker II. Voor de ontwikkeling van bedrijventerreinen in Schijndel, Sint-Oedenrode/Nijnsel en Veghel wordt momenteel gezocht naar de meest geschikte locatie en gewerkt aan het samenbrengen van de benodigde informatie, zodat hier op een later moment een concrete planning en een projectplan voor kan worden gemaakt.

Herstructurering

Naast de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen biedt de herstructurering van de bestaande terreinen kansen om aan de uitbreidingsbehoefte van ondernemingen te voldoen. Herstructurering speelt een steeds belangrijkere rol, omdat onze ruimte schaars is en de uitbreidingsbehoefte van de ondernemers groot. De gemeente werkt momenteel aan een herstructureringsaanpak die, naar verwachting, in het najaar van 2025 duidelijk wordt. Tegelijkertijd wordt samen met POM een pilot uitgevoerd om inzicht te krijgen in mogelijkheden en kansen voor herstructurering. Hierbij worden ondernemers actief betrokken. Deze trajecten lopen parallel om de inzichten van het ene traject te benutten in het andere. Zodra er meer duidelijkheid is over de invulling van de pilot, volgt hierover meer informatie. Wethouder economie Jan Goijaarts: “Meierijstad is een aantrekkelijke vestigingsplaats voor ondernemers. Dat blijkt wel uit de volledig gevulde bedrijventerreinen in onze gemeente. Door nieuwe, duurzame locaties toe te voegen en bestaande bedrijventerreinen op te waarderen blijven we investeren in onze lokale economie.”

Organisatiegraad

Samenwerking tussen de gemeente en ondernemers, evenals onderlinge samenwerking tussen ondernemers, is cruciaal voor succesvolle herstructurering en andere vraagstukken zoals energie en veiligheid. Om deze samenwerking te bevorderen, heeft de Rijksoverheid middelen beschikbaar gesteld voor aanjagers van de organisatiegraad op bedrijventerreinen. Hester Weideman is inmiddels gestart als aanjager voor de organisatiegraad op o.a. bedrijventerreinen Duin, Molendijk en Nijnsel. Bij succes kan dit initiatief worden uitgebreid naar andere bedrijventerreinen.