Meierijstad zet stap naar lokaal energiebedrijf

Gemeente Meierijstad wil meer regie nemen in de energietransitie en onderzoekt daarom de mogelijkheid om een lokaal energiebedrijf op te zetten.

Dit initiatief moet bijdragen aan een betrouwbaar, betaalbaar en toekomstbestendig energiesysteem, dat ruimte biedt voor woningbouw, mobiliteit en economische groei. Zo’n energiebedrijf kan ook energie leveren, maar richt zich in eerste instantie op de opwek, opslag en verdeling ervan binnen de gemeente. Zo versterkt de gemeente de regie en verkleint zij de afhankelijkheid van externe partijen en het huidige, steeds meer onvoorspelbare energiesysteem. Het college van B en W stelt voor om als eerste, voorbereidende stap een tijdelijke juridische organisatievorm op te zetten voor een gemeentelijk energiebedrijf. De gemeenteraad wordt gevraagd wensen of bedenkingen bij dit voorstel kenbaar te maken. Deze vraag ligt donderdag 26 juni voor aan de raad.

Leidende principes als kompas

De gemeente wil maatschappelijke belangen centraal stellen in de energietransitie. In de visie op duurzaamheid, warmte en opwekking is eerder al gekozen voor uitgangspunten als lokaal eigendom en een sterke rol voor de gemeenschap. Voor de warmtetransitie is
dit nu verder uitgewerkt in zogeheten leidende principes. Deze principes worden nu ter vaststelling aan de raad voorgelegd. De leidende principes staan voor een energiesysteem dat sociaal, betaalbaar en toekomstbestendig is en tegelijk flexibel genoeg om mee te bewegen met toekomstige ontwikkelingen. Ze helpen bij het maken van keuzes die niet alleen financieel, maar ook maatschappelijk waardevol zijn. Zo blijft de energietransitie volgens de gemeente niet alleen technisch uitvoerbaar, maar ook eerlijk en duurzaam op de lange termijn.

Lokaal sturen, minder afhankelijk

De gemeente streeft naar CO₂-neutraliteit in 2050. Minder afhankelijkheid van fossiele energie en het overbelaste landelijke stroomnet is daarbij noodzakelijk. Door lokaal opgewekte energie, opslag en slimme koppeling van warmte en elektriciteit te combineren, wil de gemeente minder afhankelijk zijn van het overbelaste landelijke net. Een lokaal energiebedrijf, waarin wordt samengewerkt met marktpartijen, kan hierin een belangrijke rol spelen.

Gefaseerde en zorgvuldige aanpak

De gemeente kiest voor een gefaseerde en zorgvuldige aanpak bij het opzetten van een lokaal energiebedrijf, gespreid over 10 tot 15 jaar. In de eerste fase wordt een juridische entiteit opgericht om de eigen uitgangspunten te verankeren in toekomstige projecten en onderhandelingen. Er worden nog geen financiële verplichtingen aangegaan, zodat het proces beheersbaar en betaalbaar blijft. De gemeenteraad blijft nauw betrokken bij belangrijke beslissingen en investeringen.