Let op: Zaterdag 19 juli zijn de milieustraten in Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode geopend van 07:15 u tot 13:00 u. Dit in verband met de verwachte hitte.
Beheerkwaliteit openbare ruimte
Het college van gemeente Meierijstad presenteert voorstellen om de beheerkwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren. Daarbij legt ze de focus op verbetering van de beeldkwaliteit en duurzaamheid.
De raad heeft om deze voorstellen gevraagd en behandelt ze op 18 september.
Verhoging van de beeldkwaliteit
Wethouder Jan van Burgsteden: “De raad heeft besloten aan welke beeldkwaliteitsniveaus van C.R.O.W. het beheer in bepaalde gevallen moet voldoen. Onafhankelijke inspecteurs meten maandelijks in alle kernen welk niveau door onze uitvoerders geleverd is en rapporteren daarover. Daaruit blijkt dat we dat heel goed doen. In 2024 werd in 95% van de gevallen het niveau behaald of was de kwaliteit zelfs hóger dan gevraagd. Toch krijgen we jaarlijks duizenden meldingen. Dat betekent dat we beter uit moeten gaan leggen aan onze inwoners wat ze kunnen verwachten: wat doen we wanneer, hoe en waarom doen we het zo.”
De beeldkwaliteit in de openbare ruimte voldoet dus meestal aan de door de raad vastgestelde kwaliteitseis. Toch stelt het college op enkele onderdelen nog verbeteringen voor. De graskanten langs verhardingen (voet- en fietspaden, wegen) worden vaker gesneden waardoor de verhardingen vrij blijven van overhangend gras. En naast de vaste veegroutes wordt er extra geveegd op plekken waar in de zomer vruchten of zaden vallen.
Duurzamer beheren
De biodiversiteit neemt af en de gevolgen van klimaatverandering worden buiten steeds zichtbaarder. Het college wil de openbare ruimte met verschillende beheermaatregelen weerbaarder maken tegen deze ontwikkelingen. Bijvoorbeeld door meer bladeren te laten liggen in plantsoenen waar mogelijk. Maar ook door het aanbrengen van versnipperd blad (mulchlaag) in beplantingsvakken. Dit vermindert de groei van onkruid en helpt de bodem meer water op te vangen en langer vast te houden.
Op verharde plekken is het voorstel om de omgeving van boomstammen (de boomspiegels) te laten begroeien met kruiden en niet langer onkruidvrij te houden; dit vergroot de biodiversiteit in versteende omgevingen. Het bermbeheer wordt op meer plekken ecologisch; dat betekent dat het maaisel niet blijft liggen maar afgevoerd wordt. Dit verschraalt de bodem en geeft kruiden de kans om te groeien. En dat is weer gunstig is voor bijen en andere insecten.
De wethouder is blij met de gevonden balans, ook financieel: “De voorgestelde maatregelen om de beeldkwaliteit te verhogen kosten extra geld. Maar daar staat tegenover dat we met de aanpassing van de werkwijzen ter bevordering van biodiversiteit en klimaatbestendigheid juist geld besparen. In een tijd waarin gemeenten minder geld van het rijk krijgen is dat zeer welkom.”