Let op: Zaterdag 19 juli zijn de milieustraten in Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode geopend van 07:15 u tot 13:00 u. Dit in verband met de verwachte hitte.
Meierijstad wil meer voorzieningen voor honden
Een losloopgebied dat omheind is en dat groot genoeg is voor de honden om lekker te kunnen rennen. De gemeente onderhoudt het terrein en ruimt de hondenpoep op.
Dat is onderdeel van de inzet van het college van Meierijstad met het nieuwe beleid hondenvoorzieningen. De raad bespreekt dit op 18 september.
Overal dezelfde voorzieningen
Vóór de fusie tot Meierijstad had iedere voormalige gemeente haar eigen beleidsplan hondenvoorzieningen. Tot op de dag van vandaag is dat nog terug te zien in verschillen in de openbare ruimte; losloopveldjes, uitlaatroutes, hondentoiletten, zakjesdispensers. De aanleiding voor een nieuw beleidsplan is dan ook om gemeente breed één lijn te trekken in deze voorzieningen.
Het doel van het nieuwe beleidsplan hondenvoorzieningen is drieledig: het verminderen van overlast die door honden wordt veroorzaakt, het vergroten van het welzijn van honden en het vergroten van het verantwoordelijkheidsgevoel van hondenbezitters en -begeleiders.
Verminderen overlast
De gemeente krijgt jaarlijks honderden overlastmeldingen over loslopende honden, agressieve honden maar vooral over hondenpoep. Uit analyses hiervan blijkt dat de verschillende hondenvoorzieningen die er nu zijn, géén invloed hebben op het gedrag van hondenbezitters. Daarom wil het college alleen investeren in meer kwalitatief goede losloopgebieden. Die bevorderen het hondenwelzijn en het sociale gedrag van de hond. Nabijheid van een losloopgebied bevordert het gebruik en vermindert zo mogelijk de overlast elders.
Aanlijnen en opruimen
Aanlijnen van de hond is nu al verplicht binnen de kom; dat blijft zo. Buiten de losloopgebieden geldt voortaan óveral de opruimplicht; dat wil zeggen dat hondenbezitters de hondenpoep zelf moeten opruimen zowel binnen als buiten de bebouwde kom.
Wethouder Jan van Burgsteden: “Gedragsverandering voor hondenbezitters is en blijft toch de grootste uitdaging. Om te stimuleren dat hondenbezitters de hondenpoep opruimen stellen we gratis hondenpoepzakjes beschikbaar. Dit doen we op de gebruikelijke locaties waar inwoners nu al zakken voor het plastic afval ophalen.”
Locaties in overleg met dorp en wijk
De wens is om in 2026 te starten met de uitvoering van het nieuwe beleid hondenvoorzieningen. Dit wordt projectmatig opgezet. Participatie is hierbij een belangrijk onderdeel. Binnen of nabij de bebouwde omgeving heeft de gemeente 20 zoeklocaties op het oog die in beginsel geschikt zijn voor de aanleg van een losloopgebied. Het streven is dat er, binnen de bebouwde kom, voor elke hondenbezitter zo’n voorziening binnen 1 km loopafstand te vinden is. Voor elk gebied gaat dit in overleg met de wijk of het dorp. Als een losloopgebied is aangelegd kunnen andere bestaande voorzieningen in die omgeving worden opgeruimd. In toekomstige woningbouwlocaties wordt sowieso ruimte gereserveerd voor een nieuw losloopgebied als de afstand tot dan bestaande terreinen te groot is.
“We gaan samen aan de uitvoering van dit beleid nieuwe hondenvoorzieningen werken. Met als doel dat we het voor de honden, hondenbezitters én de niet-hondenbezitters prettiger maken; want de openbare ruimte is er voor ons allemaal.”, aldus de wethouder.