Aflevering 37: Jongerenpanel bibliotheek

Deze aflevering staat ,volledig in het teken van het jongerenpanel van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken. Het jongerenpanel is betrokken bij veel verschillende facetten. Wat vinden jongeren leuk en hoe kan de bibliotheek daaraan bijdragen? Wat missen zij in de collectie? 

U kunt de podcast ook op andere platforms beluisteren.

Bekijk hier de verschillende platforms
 

Transcriptie

Menno: 
Dit is Menno in Meierijstad. In deze podcast ga ik, Menno Roozendaal, als wethouder van de gemeente Meierijstad, in gesprek met mensen over onderwerpen die mij naar aan het hart liggen. In gesprek met echte mensen uit Meierijstad. Welkom bij een nieuwe aflevering van de podcast Menno in Meierijstad. Vandaag gaan we het hebben over lezen, over de bibliotheek en eigenlijk nog over jonge mensen en de bibliotheek. Jonge mensen en lezen. Want de bibliotheek in Meierijstad heeft een waar jongerenpanel. Daarover ga ik in gesprek in de studio met onder andere Nienke Hutten, bibliothecaris jeugd. Welkom Nienke. Ook hier in de studio is Fieke van Gerwen. Je bent lid van het jongerenpanel, waar we het dadelijk over gaan hebben. En we hebben in de studio Maureen van Boxtel. Je bent oud-lid van het jongerenpanel en je doet nog van alles meer op het gebied van lezen en de bibliotheek en boeken. Dus dat komt. Dat komt zo aan bod. Nienke, ik wil eigenlijk bij jou beginnen. Welkom.

Nienke: 
Dankjewel.

Menno: 
Je bent bibliothecaris jeugd. Wat houdt jouw werk zo'n beetje in?

Nienke: 
Ja, ik hou me voornamelijk bezig met de jongeren die bij de bibliotheek langskomen, maar ook het onderwijsaanbod. Dus bijvoorbeeld scholen bezoeken van auteurs. Dat zijn dingen die ik regel voor scholen. En daarnaast eigenlijk alle vragen die binnenkomen die te maken hebben met jongeren vanaf de middelbare school tot en met student. Dat komt allemaal bij mij terecht. Dus daar mag ik mee aan de slag.

Menno: 
Dat is een hele verantwoordelijkheid. Want het onderwerp lezen staat best wel veel in het nieuws. En ook dat soms jongeren teveel de aandacht aan de mobiele telefoon, of aan Netflix, of aan gamen besteden. En eigenlijk steeds minder aan lezen. Dus het is eigenlijk jouw taak, jouw ambitie waarschijnlijk ook, om die trend een beetje te keren.

Nienke: 
Ja, ik wil graag het leesplezier en de leesbevordering vergroten. Dus ik hoop dat te kunnen bereiken met mijn baan.

Menno:
En dan probeer je de jeugd ook zo vroeg mogelijk al op de basisschool, misschien zelfs al als ze nog niet zelf kunnen lezen, maar voorgelezen worden, te bereiken.

Nienke: 
Ja, dat doen mijn collega's echt van de jeugdafdeling. Maar ik ga daarmee door vanaf de middelbare school.

Menno: 
Ja, oké. En er is een jongerenpanel. We hebben hier een lid en een oud lid zitten. Gaan we zo mee in gesprek. Is dat dan ook iets wat jij mede bedacht hebt? Of bestaat dat al langer?

Nienke: 
Nee, dat bestaat al een stuk langer. En dat is niet alleen in onze gemeente, maar dat is heel NOBB breed. Dus Noordoost-Brabantse bibliotheken. In principe zit het jongerenpanel meestal in Uden. Maar van alle gemeenten die onderdeel zijn van onze bibliotheek, zijn er leden bij dat panel.

Menno: 
Oké. En is het voor jou denk ik wel fijn om zo'n jongerenpanel te hebben, om daarmee te klankborden, te sparren over wat vinden jonge mensen nou belangrijk in het lezen en in het aanbod van activiteiten van de bibliotheek?

Nienke: 
Ja, dat is inderdaad vooral waar wij het jongerenpanel wel voor inzetten. Dus echt de hulp voor wat vinden jongeren nou leuk en wat willen jongeren en hoe kunnen wij daar als bibliotheek in bijdragen.

Menno: 
Nou kunnen de luisteraars jou natuurlijk niet zien, maar ik zie dat je zelf ook nog hartstikke jong bent. Dus je kunt je waarschijnlijk ook goed verplaatsen in jongeren wat die belangrijk vinden.

Nienke: 
Ja, dat lukt vaak nog wel, ja.

Menno: 
Nou, een van die jongeren ben jij, Fieke. Jij bent lid van het jongerenpanel.

Fieke: 
Ja dat klopt.

Menno: 
Hoe is dat zo gekomen? Hoe ben je daar in één keer bij terechtgekomen?

Fieke: 
Ik was er eigenlijk al bij toen het werd opgericht. Toen werkte ik in de bibliotheek in Uden. En toen hebben ze eerst de mensen die daar werkten gevraagd van, hebben jullie nog dingen, meningen die wij kunnen gebruiken of waar wij iets mee kunnen? Een aantal vragen voor ons. En toen hebben ze eigenlijk gezegd, we willen wel meer meningen van jongeren en jongeren mee willen laten praten over wat de bieb kan doen om hen erbij te betrekken. Dus toen hebben ze eigenlijk het opgerichte jongerenpanel om te vragen of er jongeren zijn die daar aan mee willen denken. En ze hadden gelijk gevraagd van, wil je daar aan meedoen? En ik dacht, ja, superleuk.

Menno: 
Want jij werkt bij de bibliotheek toen? En wat deed je bij de bibliotheek?

Fieke: 
Als bijbaantje na school werk ik daar een paar uur per week en dan ruim ik boeken op en controleer ik dat de boeken die teruggebracht worden niet beschadigd zijn en zulk soort kleine...

Menno:
Dus jij kwam al best wel veel bij de bibliotheek, en daardoor ook wel een goed beeld van wat ze allemaal doen, ook omdat je er dan zelfs werkte. En had je er ook wel een mening over dan?

Fieke: 
Ja, ze hebben dan evenementen die ze organiseren of de collectie zijn echt onderwerpen waar ze nu hulp vragen van het jongerenpanel. Bijvoorbeeld, we hebben nu een Engelse collectie uitgebreid doordat mensen die lid zijn van het panel aangeven welke boeken zij leuk vinden. Welke boeken populair zijn op sociale media. Ze hebben ook een mangacollectie aangeschaft. Dat was er überhaupt niet.

Menno: 
Een mangacollectie, even voor de luisteraar. Niet dat ik er een specialist ben, maar dat is iets Japans toch?

Fieke: 
Ja, dat zijn stripboeken eigenlijk uit Japan die iets dikker zijn dan een stripboek, maar wel plaatjes hebben, zeg maar.

Menno: 
Die zijn populair onder veel jonge mensen en dat zijn dan onder andere adviezen die jullie hebben ingebracht en waar ook echt iets mee gedaan wordt dus.

Fieke: 
Inderdaad, ja. Die wordt ook heel veel geleend, merken we, dus superleuk.

Menno: 
Nou, hartstikke goed. Maureen, jij bent ook lid geweest van het jongerenpanel. Ben je inmiddels dan te oud om nog lid te zijn? Of hoe werkt dat?

Maureen:
Ik heb zelf de keuze gemaakt om er mee te stoppen, aangezien ik wel voelde dat ik de gemiddelde leeftijd iets omhoog bracht. En ik daarom ook niet helemaal meer het gevoel had dat ik mee kon praten over die keuzes die gemaakt werden. Omdat ik het gevoel had dat ik daar net iets, ja, net een andere levensfase, zeg maar, voor zat. Maar ik heb daar wel met een jaar heel veel plezier, van een andere kant eigenlijk mogen bekijken hoe dat, ja, hoe dat jongeren aan het, hoe dat er naar jongeren worden geluisterd, laat ik het zo zeggen.

Menno: 
En weet je nog wat voor tips jij de bibliotheek toen hebt gegeven om iets mee te doen in hun beleid of in hun collectie of in andere activiteiten?

Maureen:
Nou, we hebben vooral veel meegedacht over hoe we jongeren langer bij de bieb kunnen betrekken. En dat kan dan in kleine dingen zijn, als in, ja, de toetsperiode komt eraan. We zorgen ervoor dat er in een stilte ruimte een briefje hangt met, hé, we vinden het supertof dat je hier komt zitten te werken. Mocht je zin hebben in een kopje chocomel, geef het even aan, want dan regelen we dat voor je, weet je wel.

Menno:
Ja, ja.

Maureen:
Dat het in kleine dingen zit om dan toch, ja, wat jongeren te houden, om het zo maar te zeggen. Maar ook inderdaad, zoals Fieke net aangaf, een collectie uitbreiden. Een hoek in bepaalde bibliotheken, speciaal gericht op jongeren, wat uitnodigender laten uitzien. Ja, we zijn er eigenlijk vooral mee in gesprek geweest, ja.

Menno:
Ja, en heb jij Nienke ook gezien dat dat werkt, hè, om jongeren zo te binden aan de bibliotheek? Door op een bepaalde manier in te richten of hoekjes in te richten waar het leuk is om elkaar te ontmoeten? Want in de bibliotheek mag je eigenlijk altijd zijn, hè. Je hoeft niet per se iets te kopen. Je kunt er ook gaan zitten studeren of aan een schoolproject werken. Zie je dat ook terug in jullie vestigingen?

Nienke: 
Ja, wij merken wel dat op het moment dat wij inderdaad een aparte jongerenhoek hebben, dus die hebben we bijvoorbeeld in Veghel, maar ook in Schijndel, dat daar toch wel regelmatig jongeren komen zitten. En soms dan is het echt maar een kwartiertje, maar dan zijn ze bijvoorbeeld even wat tijd aan het overbruggen tussen school en werk. Of, nou ja, een school en een andere afspraak. En onze stilteruimtes worden ook regelmatig goed bezocht door studenten die daar inderdaad gewoon lekker even komen studeren. Dus dat is inderdaad al iets wat wij zeker merken vanuit het jongerenpanel. En ja, ik werk zelf nog niet zo heel erg lang bij de bieb en ik heb dus nu één jongerenpanelmeeting meegemaakt. Maar ik merkte tijdens die meeting wel hoe fijn de jongeren het vinden om mee te kunnen denken. En om inderdaad dat advies te kunnen geven en ook, ja, gewoon hun mening te kunnen delen. Omdat het voor hun natuurlijk ook een plek moet zijn om je thuis te voelen, om je veilig te voelen. En dat is ook precies wat wij als bibliotheek willen uitdragen. En het is gewoon mooi dat je dat meteen kan zien tijdens zo'n meeting.

Menno: 
Ja, want hoe oud moet je ongeveer zijn als je erin zou willen?

Nienke: 
18 tot 25 jaar.

Menno: 
Oké, want jongeren tot 18 jaar kunnen gratis lid worden van de bibliotheek. Daarna betaal je abonnementsgeld. En dat is ook de leeftijd vanaf 18 dat je dus je zou kunnen aanmelden voor het jongerenpanel.

Nienke: 
Ja, volgens mij wel. Ik kijk even naar mijn collega's aan tafel. Maar volgens mij 18 tot 25 is volgens mij de...

Menno: 
En Maureen, jij bent ook heel erg actief met lezen. Want je vertelde in het vorige gesprekje, jij bent ook in een boekenclub actief via de bibliotheek, toch?

Maureen:
Ja, inderdaad. Daar ben ik daarvoor benaderd. Ik weet eigenlijk niet eens goed hoe dat gelopen is. Dan lopen die dingen eenmaal zo als je het met iemand hebt over boeken. Van, hé, heb je dit boek gelezen? Oh, ja, dat hebben we laatst besproken bij een boekenclub. Dus daar ben ik eigenlijk een beetje mee ingestroomd. En ja, ik weet niet wat precies je...

Menno: 
Zo ben je eigenlijk actief gebleven. Want je bent dus geen lid meer van het jongerenpanel. Maar je bent niet in een zwart gat gevallen. In die zin was er eigenlijk een mooie overgang dan naar...

Maureen: 
Ja, daar ben ik in het verleden ook wel een beetje op zoek naar geweest. Ik heb ook met bij de bieb gewerkt. En ik vond het heel leuk om zo toch nog met boeken bezig te zijn. En te blijven lezen. Maar ik vroeg me een beetje af van, hoe kan ik er dan betrokken bij blijven? En toen is de Voorlees Express eventjes een moment geweest. Ik dacht van, hé, zo kan ik wat voor kinderen ook nog betekenen. En ja, ben je toch nog verbonden bij de bieb. En is inderdaad het jeugdjongerenpanel een rol geweest. Maar de boekenclub is daar ook bij gekomen. En die blijft eigenlijk heel leuk. Omdat je daarin... Ja, wat mensen van je leeftijd spreekt over welke boeken je gelezen hebt. Maar ook zeker, ja, wat vind je nou van dit boek? En je komt vanuit allerlei andere, ja, hoe noem je dat? Gezichtspunten.

Menno: 
Perspectieven.

Maureen: 
Perspectieven, inderdaad. Ja, te weten hoe iemand dan iets heeft gelezen of gezien.

Menno: 
Ja, je hebt hetzelfde gelezen, maar je hebt misschien niet hetzelfde gelezen.

Maureen: 
Nee, inderdaad. En dat is wat het lezen ook zo interessant maakt. En waarom je denkt... Waarom ik denk dat het heel belangrijk blijft om te lezen. Het kan zoveel andere dingen met zich meebrengen. En helemaal als je daarover in gesprek gaat met andere mensen.

Menno: 
Ja.

Maureen: 
Levert het je heel veel op.

Menno: 
Hoe is dat voor jou, Fieke? Herken je je daar helemaal in?

Fieke: 
Ja, ik kan me daar wel in vinden. Ik studeer ook literatuur. Dus ik ben ook echt heel veel met lezen en boeken bezig. En daarin is het ook echt een groot belangrijk ding. Dat je praat. Over wat je leest. En wat je daar dan uithaalt. En hoe je dat verschillend kan zien. Dat is gewoon heel leuk.

Menno: 
Maar ben je dan echt het voorbeeld, Fieke, van wat ze dan misschien vroeger een boekenwurm noemden? Iemand die altijd aan het lezen was. Ieder vrij kwartiertje meteen een boek uit de tas. Ben jij zo iemand?

Fieke: 
Ja, zo zou ik mezelf wel opschrijven. Ik ben ook wel bijna altijd iets aan het lezen. Of met boeken bezig op een bepaalde manier.

Menno: 
Wat lees je dan? Ik weet niet wat veel lezen is. Ik hoor wel eens wat mensen zeggen. Die lezen gewoon twee, drie boeken per week. Dat haal ik niet. Maar geldt dat ook voor jou? Of denk je, twee, drie per week vind ik nog weinig?

Fieke: 
Nee, dat vind ik zeker niet weinig. Ik denk dat ik wel zeker één boek per week lees. Maar het verschilt ook heel erg. Als ik vakantie heb bijvoorbeeld, gaat dat veel harder dan nu.

Menno:
Dan gaat het nog veel harder. Wat voor boeken lees je? Lees je heel divers aan boeken? Of heb je bepaalde auteurs waarvan je zegt, die heb ik alles van gelezen. Misschien wel twee of drie.

Fieke: 
Ja, dat is best wel divers. Ik lees volwassen. Ik lees young adult. Ik lees verschillende genres door elkaar. Ook stripboeken, zoals ik al zei, van de collectie. Heel veel Engelstalig wel. Maar ik probeer nu ook weer Nederlandstalig te doen. Omdat ik voor mijn school heel veel Engels mag lezen. Ik heb wel schrijvers die ik heel leuk vind. En dan lees ik wel bijna alles wat zij hebben geschreven.

Menno:
Zeg je dan in het jongerenpanel ook, oh die auteur, Nienke, die zouden jullie een keer moeten uitnodigen om wat te komen vertellen op een avond. Zijn dat ook tips die jullie meegeven?

Nienke: 
Ja, we hebben ook al meerdere keren een evenement georganiseerd met het jongerenpanel, waarbij er ook schrijvers komen. En daar hebben de leden ook heel erg inspraak in wie er dan interessant is om uit te nodigen. En wie iedereen leuk vindt eigenlijk.

Menno:
Want wie zijn er, Nienke? Jij weet het waarschijnlijk. Wie zijn er nu populair onder jonge lezers?

Nienke: 
Dat verschilt een heel klein beetje qua leeftijdsgroep. Maar zeker een beetje door onderbouw van de middelbare school. Daar zijn bijvoorbeeld Maren Stoffels, die is een hele bekende, hele populaire op dit moment. Chinouk Thijssen is ook ontzettend populair.

Maureen: 
Die is er ook geweest, toch, bij Meteorizer?

Nienke: 
Ja, die is er ook geweest, inderdaad. Maren Stoffels is er ook geweest. Maar bijvoorbeeld ook Margje Woodrow en Cis Meijer. Ja, het zijn gewoon allemaal auteurs die met een beetje spanning schrijven. Dat vinden de jongeren op dit moment toch wel heel interessant.

Menno: 
Spannende verhalen. Er zijn ook auteurs hier in de buurt, in de regio, die bekend zijn. Dat die nog een streepje voor hebben, omdat ze misschien hier uit de buurt komen. Dat je die dan een keer uitnodigt.

Nienke: 
Echt uit Meierijstad zelf zou ik het zo niet durven te zeggen. Ik weet wel dat er een beetje in de regio Zuidoost-Brabant zijn er nog wel een aantal die zeker hoog op ons lijstje staan. Dus we proberen het wel zo lokaal mogelijk te houden.

Menno:
Ja. En Maureen, je had het net over de Voorlees Express, dat je dat ook gedaan hebt. Wat is dat, de Voorlees Express?

Maureen: 
Ja, bij de Voorlees Express word je eigenlijk gekoppeld aan een familie, aan een gezin die moeite heeft met de Nederlandse taal. Die dus uit een ander land komen, om welke reden dat dan ook mag zijn. En waarvan de school of waarvan het gezin zelf heeft gezegd, hé, we willen onze kinderen toch wel wat Nederlandser, met de Nederlandse taal laat ik het zo zeggen, opvoeden. Maar ja, zelf hebben we die... ...nog die kennis van die Nederlandse taal niet. Dus we willen graag dat iemand dan bij ons thuis komt voorlezen. En eventueel gesprekken heeft over boeken. Of hé, hoe kan ik dit doen met mijn kind? Of de Nederlandse taal, of hun huistaal.

Menno: 
Dus dat is wat jij deed, je ging echt naar allerlei mensen thuis.

Maureen: 
Ja, ik heb één gezin waar ik aan gekoppeld was. En daar ben ik dan... Ja, er zijn een aantal weken, die weet ik zo niet meer uit mijn hoofd. Maar ja, gedurende die tijd... ...kom je dan één keer per week een uurtje langs om een woord te lezen. Ik heb mijn gitaar meegenomen, een spelletje te spelen. Allemaal om de Nederlandse taal daarin terug te laten komen.

Menno:
Je grijpt eigenlijk naar leuke middelen, instrumenten om taal op die manier educatief in te zetten. Dat mensen de taal leren. En voorlezen Nienke is ook heel belangrijk, heb ik altijd begrepen. Dat in een gezin er voorgelezen wordt voor de kinderen. Dat je het zo kan, zo jong mogelijk stimuleert om te lezen.

Nienke: 
Ja dat klopt. Ja, je moet echt heel vroeg beginnen. Want hoe vroeger je begint met het voorlezen, .ook al kunnen de kinderen zelf nog niet lezen of nog niet eens praten, hoe meer je bezig bent met taal, hoe beter je erin wordt. Dus ja, hoe vroeger je begint, hoe meer mogelijkheid je hebt om te oefenen. En hoe beter dat dus ook lukt.

Maureen: 
Het doet ook veel met emoties en met interactie. Zie je veel bij baby's, kinderen terug. Ik sta onszelf ook nog voor de klas. Dus ja... Daarin merk je wel of ouders thuis voorgelezen hebben of niet. Dat verschil zie je wel eens.

Menno: 
In de ontwikkeling van een kind maakt het gewoon echt verschil.

Maureen: 
Ja, vooral bij de kleuters dan zie je wel woordenschat of intonaties, emoties herkennen.

Nienke: 
Ja, en ik denk ook een stukje perspectief op de wereld. Want verhalen zijn natuurlijk niet alleen maar leuk, maar hebben vaak ook nog een educatieve functie. Dus hoe meer je leest, hoe meer perspectief op de wereld je ook krijgt. Ja, ik denk dat je daar ook gewoon ontzettend veel van leert, ook als kind.

Menno: 
Ja, ieder boek kan weer net een ander thema natuurlijk hebben. En als je veel boeken leest of voorgelezen krijgt, dan leer je wat over al die thema's. En dat kan gaan over emoties of over gebeurtenissen.

Nienke: 
Ja, precies. En ook een stukje leren om jezelf in een ander te verplaatsen. Omdat je natuurlijk boeken leest die niet per se direct op jou van toepassing zijn. Maar misschien wel kunnen helpen in het begrijpen van allemaal situatie.

Menno:
Ja, dus in die zin is het ook heel leerzaam. 

Nienke: 
Ja.

Menno:
En werd er bij jullie veel voorgelezen, Fieke? Is dat met de paplepel bij jou een feit ingegeven?

Fieke: 
Ja, ik denk wel dat ik ook door het enthousiasme over boeken van mijn moeder daar zelf heel erg in mee ben gegaan. Ik herinner me wel dat we veel boeken altijd voor gingen lezen. Dat ik heel blij was op vakantie, want als het zomervakantie was, dan kreeg ik een boek cadeau. Dan mocht ik er 1 kiezen. Ja, dat was één groot feest.

Menno: 
Ben je dan ook in de bibliotheek dat je gewoon hele rijen boeken dus al gelezen hebt? Dat je iedere keer echt je best moet doen om weer een nieuwe vondst te hebben?

Fieke: 
Ja, nou ja, het gaat wel ook snel met hoeveel nieuwe boeken erbij komen bij de bibliotheek, gelukkig. Dus het is lastig om het allemaal uit te lezen terwijl het erbij komt. Maar ik herken wel veel boeken die ik daar zie, ja.

Menno: 
Je kunt de bibliotheek niet echt uitlezen, want ieder jaar wordt er zoveel procent van de boeken eigenlijk weer vernieuwd. Zodat het ook altijd interessant blijft en je ook als bibliotheek bij de tijd bent. Officieel heet het dan collectiebeleid, geloof ik, he Nienke? 

Nienke: 
Ja, klopt.

Menno: 
En daardoor, want er komen jaarlijks enorm veel nieuwe titels uit, volgens mij.

Nienke: 
Ja, we krijgen wekelijks nieuwe boeken binnen. En dan zitten er dan altijd bijvoorbeeld alleen voor de jongeren al meerdere tussen. Dus er komt op jaarbasis bij alle bibliotheken echt genoeg binnen, inderdaad.

Menno: 
Dus de bieb helemaal uitlezen, Fieke, dat is eigenlijk dweilen met de kraan open. Maar het kan wel een leuke tijdsbesteding zijn.

Fieke: 
Ja, je kan het proberen.

Menno: 
En Maureen, wat betekent lezen en boeken voor jou?

Maureen: 
O, dat is een hele brede vraag. Vooral voor een veel lezer.

Menno: 
Jij leest ook echt heel veel.

Maureen: 
Voor een lezer, laat ik het zo zeggen.

Menno: 
Lees je ook bijna wekelijks wel een boek?

Maureen: 
Ja, dat verschilt ook, moet ik zeggen. Ik sluit mij wel bij Fieke aan. Je hebt ooit weken, ik had laatst een week waarin ik twee boeken eigenlijk ieder twee dagen over heb gedaan om te lezen. Dat zijn dan ook boeken die je al lange tijd op je stapel hebt liggen, waarvan je denkt, ja, hé, deze wil ik al heel lang lezen. En nou, dan lees je het ook nog eens makkelijk weg, ook. Maar ik merk vooral in de momenten dat ik met een boekenclub erover praat en zo, dat het voor me nog meer voor me betekent, zeg maar. Dat je de perspectieven van een ander weer op kunt weerhouden. En de gesprekken zijn zo waardevol. En dan is het ook nog wel lekker om zelf ooit een boek te lezen. Maar dan merk ik dat ik toch heel snel ook tegen mijn partner zeg, oh, hé, maar je hebt dit boek helemaal niet gelezen. Laat maar, weet je wel. Kunnen we het er even over hebben, maar dat gaat dan niet. Dus dan...

Menno: 
En dan kun jij er alleen over vertellen, maar dan krijg je dat andere perspectief niet terug.

Maureen: 
Ja, precies. Dus dan ga je maar op zoek naar iemand. Hé, heb jij dit boek ook gelezen laatst? Nee, nog niet. Nee, het betekent, ja, het is een stukje rust. Weer even afsluiten van een dag. Of lekker opstarten van een dag. En je kunt lekker een andere wereld verplaatsen die dan niet echt een hele science fiction-achtige wereld hoeft te zijn. Maar waarin je wel gewoon even niet zozeer aan je was of aan je eten koken of hoeft te denken. Maar gewoon lekker eventjes in een moment van die persoon kunt zijn.

Menno: 
En jij, Nienke, lees jij je werk tussen de boeken? Maar s' avonds lees je ook nog graag boeken?

Nienke:
Ja, klopt. Ik ben naast mijn werk als bibliothecaris ook boekrecensent online. Dus ik lees eigenlijk toch wel zeker honderd boeken op een jaarbasis. En ja, ik ben eigenlijk ieder vrije moment wel met boeken bezig.

Menno:
Dus binge watching op Netflix, daar heb je eigenlijk geen tijd voor?

Nienke: 
Nee, dat doe ik eigenlijk al een aantal jaar niet meer, nee.

Maureen: 
Soms valt dat ook zo tegen, hè. Dan heb je een boek gelezen, ik had dat bij een serie. En dan denk je, oh, nu wil ik die serie weer zien. Maar dat klopt dan helemaal niet met die boeken. Dan denk ik, oh, ik moet het snel uitzetten, want die boeken waren veel mooier.

Nienke: 
Ja, valt altijd tegen.

Menno: 
Hoor je dat ook vaak terug zo, van mensen die veel lezen, precies wat Maureen nu zegt?

Nienke: 
Ja, ik denk dat het heel verschillend is. Sommige mensen hebben naast het veel lezen ook nog de hobby veel series of films kijken. En ja, het ligt er denk ik ook aan hoeveel je daarnaast nog werkt en of je nog andere hobby's hebt. Dus ja, ik denk dat het een beetje verschilt.

Menno:
Ja, ik herken het wel dat als je een boek gelezen hebt en je ziet er daarna een film of een serie, dat ook een beetje het beeld dat je er zelf van had verpest kan worden. Want ja, je had eigenlijk iets gefantaseerd van hoe het er dan uit zou zien. Maar dan in één keer gaat iemand anders voor jou bepalen hoe het er echt uitziet.

Nienke: 
Ja, ik probeer altijd als ik een film ga kijken, als ik het boek al heb gelezen, probeer ik de film als een losstaand project te zien. Ik probeer dat niet met elkaar te vergelijken.

Menno:
Gewoon op nul beginnen.

Nienke: 
Ja, precies. Want anders valt dat altijd tegen.

Menno: 
Ja, ik kan me er iets bij voorstellen dat het misschien wel een slim trucje is om daar anders naar te gaan. Als mij om te gaan.

Maureen: 
Menno, mag ik jou wat vragen. Want we hebben het hier allemaal over boeken, maar lees jij ook nog?

Menno:
Ik lees sowieso heel veel kranten en heel veel stukken van mijn werk. En ik probeer ook boeken te blijven lezen. Soms schiet dat erbij in, maar vooral in vakanties lees ik heel veel. En ik lees ook veel non-fiction boeken. Dus bijvoorbeeld biografieën van mensen. Of over een bepaald onderwerp van die boekjes van de correspondent. Ik weet niet of je dat kent.

Maureen:
Ja, ja.

Menno:
Die geven vaak, die heeft wel een raakvlak met mijn werk, maar die geven soms gewoon wat ander wetenschappelijk inzicht op thema's. Dus daar ben ik wel mee bezig. Maar ik heb bijvoorbeeld recent het boek Zomerhuis met zwembad van Herman Koch gelezen. Dat vind ik leuk. Maar ik heb nog een hele dikke pil staan over Willem van Oranje. Over Willem de Zwijger. Maar dat is echt een heel goed boek. Daar moet ik nog aan beginnen, maar daar zoek ik nog een goed moment voor.

Maureen: 
Je hebt je vakantie nog niet gepland staan dus.

Menno:
Nee, nee,nee. Dat is echt een heel dik boek. Maar ik vind ook Engelse boeken lees ik ook wel graag. Mijn vriendin en ik gaan vaak op vakantie naar Engeland. Dan gaan we kamperen. En dan heb je van die secondhand bookshops. En die kopen we dan eigenlijk heel veel. Ook hele oude boeken van Thomas Hardy en dergelijke. Dat is ook leuk om te lezen. En ook wel van die wat meer populaire, eenvoudigere boeken die lekker weglezen. Die kopen we daar dan ook. Die lees ik dan. En mijn vriendin die neemt hele tassen vol mee van de bibliotheek. Met boeken ook over kunst en over geschiedenis. Maar ook heel veel lezenboeken. Dus daar pik ik er soms ook wel eens eentje van mee. Maar ik kom er niet zoveel aan toe als ik zou willen.

Maureen: 
Oh ja, dat hoor je vaak hè. Ik had vanavond wel een boek willen lezen. Maar dan zit je toch met je telefoon bijvoorbeeld in je hand. Of heb je toch nog andere wekelijks bezigheden.

Menno: 
Wat ik zelf ook altijd leuk vind is aan elkaar vertellen over het boek dat je aan het lezen bent. Dus dan ben je wel al bij een eigen boek aan het lezen. En wat mijn vriendin en ik soms ook doen, dus als we lang in de auto zitten. Is dat de een die niet rijdt, dan voorleest aan de ander.

Maureen: 
Die valt dan niet in slaap.

Menno:
Nee, die valt niet in slaap. Maar dan ben je eigenlijk samen een boek aan het lezen. Dat is ook een hele sociale bezigheid. Dus dat is ook iets dat we doen. Ja. Nienke. Wat denk je nou dat we zouden moeten doen om jongeren meer aan het lezen te krijgen? Of wat kan daarbij helpen? Wat zijn dingen die daarin ondersteunend kunnen zijn?

Nienke: 
Ik denk vooral focussen op leesplezier. En niet zozeer op leesniveau. Wat ik zelf op mijn eigen middelbare school heb gemerkt. Is dat er zeker vanaf de bovenbouw werd er echt wel gezegd. Je moet nu een bepaald niveau kunnen lezen. En daarbij horen deze literaire werken. En ik was veertien toen. En ik moest echt meteen al beginnen met Tom Lanoye en Harry Mulisch. En vond ik dat op zich niet per se vervelend. Want ik hield er ook al heel erg van lezen. Ik heb altijd heel veel gelezen. Maar ik kan me wel zo voorstellen dat dat voor veel mensen wel afschrikt. En dan niet alleen het niveau, maar ook de inhoud. Omdat het eigenlijk totaal niet relevant is voor een veertien, vijftien, zestienjarige. Dus ik denk wat heel belangrijk is. Is dat we gaan focussen op het stukje lees wat je leuk vindt. Lees wat je wilt lezen. En niet lees wat je moet lezen. Want als je iets moet, dan is het nooit leuk.

Menno:
Nee, dan wordt het echt zo'n schoolvak waarop je moet presteren. En plezier is iets wat ook heel erg vanuit jezelf komt. En er zijn altijd wel onderwerpen en schrijvers die je leuk zult vinden.

Nienke: 
Ja, precies. Want ik heb het nou al een paar keer gehad in de bibliotheek, dat er mensen komen vragen om boekentips, jongeren. En dan zeggen ze van ja, ik wil eigenlijk zo dun mogelijk. Maar ik probeer dan altijd in te zetten op oké, maar wat vind je leuk? Wat voor series bijvoorbeeld of films vind je leuk? Want als je daar een boek aan kan koppelen. En dan in jouw eigen interessegebied een leuk verhaal kan vinden. Dan volgen er vanzelf meer boeken van dat soort, van jouw interessegebied.

Menno:
Ja, dus leesplezier en de motivatie van iemand. Die moet eigenlijk centraal staan.

Nienke: 
Ja, ik bedoel, je gaat ook geen films kijken die je niet leuk vindt.

Menno: 
Nee, nee. Dus het grote moeten, moet er vanaf om het maar zo te zeggen. Hoe zie jij dat, Fieke? Want jij bent waarschijnlijk een ambassadeur richting andere jongeren. Zie je dat ze dat dan ook oppikken? Als ze jou... Zoveel plezier zien hebben met lezen?

Fieke:
Ja, ik denk wel dat ik wat mensen geïnspireerd heb ook om aanraders te gaan lezen. En het is ook veel leuker natuurlijk als je zelf echt interesse hebt in een boek. Ik lees nu wel veel voor school, maar ik vind het alsnog leuk. Maar ik denk ook dat je dan geluk moet hebben dat je je daarin kan vinden. En net de boeken op school leuk vindt. En als dat niet zo is en je leest alleen maar voor school en je vindt het allemaal niet leuk, dan ga je ook niet meer een ander boek in je vrije tijd oppakken.

Menno:
Dan wordt het te veel werk en een verplichtend karakter. En dat motiveert dan eigenlijk niet.

Fieke:
Inderdaad, ja.

Menno:
Nou, dank voor jullie komst. Leuk om zo over lezen en over boeken te praten. Misschien kunnen we nog een rondje tips doen voor de luisteraar. Nienke? 

Nienke: 
Moeilijk. Ik denk dat ik ga voor de auteur Neal Shusterman. Die schrijft dystopische young adult verhalen. Dus dat zijn eigenlijk vrij spannende verhalen. Een soort van thriller, fantasy-achtig ideeën En die spelen zich af in een futuristische wereld. Waarin alles eigenlijk echt verschrikkelijk is. Dus een beetje in hetzelfde genre als de Hunger Games en Divergent.

Menno:
Ik kan horen dat jij boekrecescent bent met een dystopische young adult. Ja, oké. Fieke?

Fieke: 
Mijn aanrader is de auteur Alice Oseman. Zij heeft de graphic novels geschreven Heartstopper. Daar is ook een Netflix-serie van. Als je die leuk vindt, zou ik aanraden om de boeken te proberen. Als je niet van strips houdt, heeft ze ook nog gewoon echt volledige proza-boeken. Dus je kan alle kanten op daarmee. En mijn andere tip is, word lid van het Jongerenpanel.

Menno: 
Kijk heel goed. Reclame maken voor het Jongerenpanel. Maureen?

Maureen: 
Ja, er zijn zoveel mooie boeken. De twee boeken die me nog steeds heel erg bijblijven, eigenlijk van vorig jaar om het zomaar te zeggen, zijn de Camino van Anya Niewierra. Zij brengt in mei volgens mij ook weer een nieuw boek uit. Ik heb al meer boeken van haar gelezen die gewoon stuk voor stuk knap geschreven zijn, goed in elkaar zitten. Beetje op het thriller-randje, zeg maar. Ik vond Daar waar de rivierkreeften zingen ook een hele mooie, goede roman, is het dan wat meer.

Menno: 
Nou, daar kan de luisteraar het voordeel meedoen met al deze tips.

Nienke:
Wel doen, hè?

Menno: 
Ja, het moet niet, maar leesplezier, dat is eigenlijk het belangrijkste. En dat ga je ongetwijfeld uit deze boeken halen. En mocht jouw keuze er niet tussen zitten, bij de bibliotheek hebben ze meer dan genoeg alternatieven. Dus ga vooral naar de bibliotheek. Als je een ander boek zou willen lezen. Dank voor het luisteren, dank voor de komst. En tot de volgende aflevering van de podcast Menno in Meierijstad. Bedankt voor het luisteren naar deze aflevering van mijn podcastserie Menno in Meierijstad. Vond je het interessant en wil je meer luisteren? Abonneer je dan via je favoriete podcast-app.

Vorige Aflevering