Vooroverleg omgevingsvergunning

Uw idee past niet binnen het omgevingsplan en het gaat om een initiatief met een relatief grote impact op de omgeving.

Wanneer een vooroverleg?

U heeft een initiatief voor een ruimtelijke ontwikkeling. Het initiatief is een complex bouwplan of een gebruikswijziging die afwijkt van het omgevingsplan. In dat geval noemen wij uw plan een 'ruimtelijk initiatief’. Wij adviseren u dan om uw plannen van te voren met ons te bespreken; dus vóórdat u een officiële aanvraag voor een omgevingsvergunning indient in het Omgevingsloket. Bijvoorbeeld wanneer u wil weten of u op toestemming kunt rekenen of welke procedurestappen u het beste kunt zetten. Op die manier voorkomt u dat uw vergunningsaanvraag niet voldoet.
Stappen van intake tot omgevingsvergunning

Aanvraag vooroverleg

De eerste belangrijke stap voor het indienen van een ruimtelijk initiatief is het invullen van het intakeformulier. Hierbij geeft u een omschrijving van het plan en voegt u tekeningen toe die het plan verduidelijken. U hoeft nog geen omgevingsdialoog te voeren met uw buren of andere belanghebbenden.
Voor de inhoudelijke behandeling van uw plan brengen wij vanaf 1 januari 2024 legeskosten in rekening. 

Vul het intakeformulier in

Nadat u de intaketafel doorlopen hebt kunt u een aanvraag omgevingstafel indienen. Hierbij werkt u het plan verder uit en heeft u al een eerste omgevingsdialoog uitgevoerd. Voor de inhoudelijke behandeling van uw plan brengen wij legeskosten in rekening.

Vul het omgevingstafelformulier in

Stap 1: Intaketafel: is uw idee kansrijk?

De intaketafel is een intern overleg van diverse adviseurs in het ruimtelijk en sociaal domein, Aan de intaketafel bespreken we de ideeën die niet passen binnen het omgevingsplan en een relatief grote impact hebben op de leefomgeving. Afhankelijk van het aantal initiatieven vindt de intaketafel wekelijks plaats.

In dit overleg schatten wij in of uw idee voorstelbaar is, op basis van de doelen en het beleid dat de gemeente heeft bepaald. Als het idee past bij deze doelen en beleid, geeft de intaketafel aan wat de beste vervolgstap is. U krijgt een casemanager; dat is uw contactpersoon bij de gemeente aan wie u uw vragen kunt stellen. Uw casemanager informeert u over de uitkomst aan de intaketafel en stelt de vervolgstap voor. Er zijn twee mogelijkheden:

  • Uw idee is niet voorstelbaar. Het advies is om niet verder te gaan met uw ruimtelijk initiatief. Het idee is niet wenselijk, of biedt onvoldoende aanknopingspunten om een bijdrage te kunnen leveren aan de doelen en het beleid dat de gemeente heeft bepaald.
  • Uw idee is voorstelbaar. Het advies is om het idee verder te bespreken aan de omgevingstafel, eventueel nadat het plan verder is uitgewerkt.

Een positief advies van de intaketafel is nog geen inhoudelijke beoordeling van uw plan. Het is ook geen principebesluit van de gemeente om medewerking te verlenen aan uw plan. Pas aan de omgevingstafel blijkt of uw plan haalbaar is; en of u om hiervoor een aanvraag omgevingsvergunning in te dienen.

Aan de inzet van de intaketafel zijn kosten verbonden

Stap 2: Omgevingstafel: is uw idee haalbaar?

Uw ruimtelijk initiatief is positief beoordeeld aan de intaketafel. Dit betekent dat uw idee voldoende kansen biedt om te worden besproken aan de omgevingstafel. 

Aan de omgevingstafel gaat u of uw adviseur met ons in gesprek over uw idee. We denken met u mee over de vraag of uw idee haalbaar is; of met bepaalde aanpassingen haalbaar kan worden. De casemanager is uw contactpersoon.

Aan de omgevingstafel zit vanuit de gemeente niet alleen de casemanager. Ook sluiten adviseurs van relevante beleidsterreinen aan. Als het nodig is, zitten er ook adviseurs van andere organisaties aan tafel. Bijvoorbeeld van de provincie, een waterschap, een belangenorganisatie of de Omgevingsdienst.

Vaak komt een plan meerdere keren terug aan de omgevingstafel. Buiten de overleggen aan de omgevingstafel, overlegt u zelf met de buren en andere belanghebbenden. Dat noemen wij de omgevingsdialoog. Aan de omgevingstafel kunt u hierover vertellen en krijgt u hier ook vragen over. Omwonenden en andere belanghebbenden kunnen ook aan de omgevingstafel zitten, als hun inbreng van belang is.

Na één of meer bijeenkomsten van de Omgevingstafel vindt een afgewogen beoordeling plaats van de haalbaarheid van uw initiatief. De beoordeling geeft aan of het plan haalbaar is en of er op de vergunningaanvraag positief kan worden besloten, als deze wordt ingediend zoals besproken op de Omgevingstafel. In sommige gevallen staat erbij aan welke voorwaarden u nog moet voldoen voordat u een vergunning kunt aanvragen. De beoordeling leggen we voor aan het college van burgemeester en wethouders. Het college besluit hierover.

Is vooroverleg verplicht?

U bepaalt natuurlijk zelf of u deze inzet van meerwaarde vindt of zelf uw plan verder uitwerkt. Maakt u geen gebruik maakt van het (voor)overleg met de gemeente en dient u uw plan direct in als vergunningaanvraag? Dan is de kans groter dat uw aanvraag niet voldoet aan de indieningsvereisten of dat de gewenste vergunning wordt geweigerd. Aan het behandelen van uw vergunningaanvraag zijn ook kosten verbonden.

In sommige gevallen heeft de gemeenteraad een rol in de procedure van het behandelen van een aanvraag voor een omgevingsvergunning. Afhankelijk van de procedure zijn er voor belanghebbenden nog mogelijkheden voor bezwaar/ zienswijzen en beroep.

Leges

Aan het inzetten van een Omgevingstafel zijn kosten verbonden. Uw casemanager informeert u daarover en maakt met u afspraken over de plankosten. Deze afspraken worden vastgelegd in een anterieure overeenkomst. In sommige gevallen sluiten we geen overeenkomst maar brengen we leges in rekening.

Omgevingsdialoog

De manier waarop u het gesprek met buren en andere belanghebbenden voert, maakt deel uit van de advisering en beoordeling van de haalbaarheid van uw plan. Wanneer u een aanvraag indient voor behandeling aan de Omgevingstafel, vragen wij daarom een verslag van de omgevingsdialoog. Let op, dit is een verplicht onderdeel van de aanvraag. 

Ook bestaat de mogelijkheid dat een vertegenwoordiger vanuit de omgeving deelneemt aan de Omgevingstafel.

Meer informatie over deze werkwijze leest u in de handreiking burgerparticipatie.

Contact

Weet u niet zeker of u een intakeformulier nodig heeft? Of wilt u meer informatie over de beoordeling van uw verzoek? Dan kunt u contact opnemen via info@meierijstad.nl. Vermeld in de onderwerpregel het adres en de kern waarop uw vraag betrekking heeft. Wij nemen dan contact met u op. 

Wilt u liever bellen? Dan kunt u ons iedere werkdag 's ochtend tussen 9.00 – 12.30 uur bereiken via telefoonnummer 14 0413, Vraag naar een medewerker van de afdeling Gebiedsontwikkeling en Planologie.