Mantelwonen

In de gemeente Meierijstad zijn er ruimere mogelijkheden om samen op één perceel te wonen. Om samen te wonen op één perceel hoeft er geen sprake te zijn van een zorgbehoefte, familierelatie of van een bepaalde leeftijd. We noemen dit mantelwonen.

De mantelwoningen zijn met een tijdelijke afwijking van het omgevingsplan toegestaan voor maximaal vijftien jaar. Het college heeft hiervoor beleidsregels vastgesteld. Deze lees je vis de knop hieronder.

Beleid Mantelwonen Meierijstad

Hoe kan ik een aanvraag doen?

Een aanvraag kun je indienen via de website: https://omgevingswet.overheid.nl

Wij adviseren je om eerst een vergunningcheck te doen of te laten doen

Tip:

Een aanvraag voor een omgevingsvergunning bij het Omgevingsloket indienen is complex. Voor het compleet en juist indienen van de aanvraag adviseren wij om een deskundige in de arm te nemen.

Mantelwonen in verplaatsbare units

Bij de uiteindelijk aanvraag omgevingsvergunning (in te dienen via het Omgevingsloket) zijn de volgende gegevens nodig:

  1. Opgave van alle bewoners van de mantelwoning en de bewoners van de hoofdwoning alsmede een opgave wat hun onderlinge relatie is.
  2. Opgave van de hoogte, lengte, breedte van de mantelwoning.
  3. Gegevens waaruit blijkt dat mantelwoning verplaatsbaar is.
  4. Onderbouwing/motivatie dat sprake is van een goede stedenbouwkundige inpassing.
  5. Situatietekening met exacte maatvoering van de mantelwoning ten opzichte van de perceelsgrenzen. Vanwege brandveiligheid, bouwtechnische eisen en burenrecht wordt in ieder geval geadviseerd om de mantelwoning minimaal 2,5 meter uit de perceelsgrens te plaatsen.
  6. Opgave of sprake is van een goed woon/leefklimaat. Dit betekent een uitwerking van de plattegrond met opgave van ventilatie en daglicht.
  7. Gegevens over bodem (**):
    1. Kopie uitdraai van BIS 
    2. Opgave of er gedempte sloten op het perceel zijn geweest. Via www.topotijdreis.nl kun je nagaan of er sloten hebben gelegen.
    3. Opgave of er voormalige bedrijven op de locatie of aangrenzende gronden gevestigd zijn geweest.
    4. Opgave of er ondergrondse brandstoftank(s) op het perceel zijn of hebben gelegen en zo ja of deze gesaneerd zijn. Bewijs van sanering.
    5. Of er een huidig bedrijf op de locatie aanwezig is en zo ja wat voor een bedrijf.
    6. Kopie van uitgevoerde bodemonderzoeken op het perceel.

 (**): op basis van deze informatie en de informatie die bij de gemeente bekend is, wordt beoordeeld of mogelijk sprake kan zijn van bodemverontreiniging. Als er aanwijzingen zijn dat er mogelijk sprake is van bodemverontreiniging, dan moet je een bodemonderzoek ter goedkeuring bijvoegen.
Verder vindt er door de gemeente een toets op milieubelemmeringen plaats: zitten er bedrijven in de buurt? Als bedrijven in de buurt van de mantelwoning gevestigd zijn, dan kunnen wij een onderzoeksrapport bedrijven en milieuzonering vragen. Bestaande bedrijven mogen namelijk niet belemmerd worden door de mantelwoning. .
Als de mantelwoning in een geluidszone wordt geplaatst, dan kunnen wij vragen om een geluidsberekening. Hiermee kan worden aangetoond dat er sprake is van een goed woon- en leefklimaat of dat bestaande bedrijven geen nadeel ondervinden van de mantelwoning.

Mantelwonen in bestaande bebouwing (eventueel met uitbreiding van bebouwing)

Bij de uiteindelijk aanvraag omgevingsvergunning (indienen via het Omgevingsloket) zijn de volgende gegevens nodig

  1. Aanvraag omgevingsvergunning (onderdeel ontheffing afwijken omgevingsplan). Indienen via https://omgevingswet.overheid.nl/home. Als er sprake is van een uitbreiding van bestaande bebouwing of nieuwbouw van een bijgebouw kan het zijn dat je voor het bouwtechnische deel informatie moet aanleveren.
  2. Opgave van alle bewoners van de mantelwoning en de bewoners van de hoofdwoning alsmede een opgave wat hun onderlinge relatie is.
  3. Opgave van de hoogte, lengte en breedte van de mantelwoning.
  4. Opgave of het gebouw wat als mantelwoning wordt gebruikt, met vergunning of bouwvergunningsvrij is gerealiseerd. Eventuele bouw(vergunning)tekeningen in kopie meesturen met de aanvraag.
  5. Onderbouwing/motivatie dat sprake is van een goede stedenbouwkundige inpassing.
  6. Situatietekening met exacte maatvoering van de mantelwoning ten opzichte van de perceelsgrenzen.
  7. Opgave of sprake is van een goed woon/leefklimaat. Dit betekent een uitwerking van de plattegrond met opgave van ventilatie/daglicht.
  8. Plattegrondtekening van de huidige situatie (met huidig gebruik en huidige indeling),
  9. Plattegrondtekening van situatie tijdens mantelzorgwonen (nieuwe indeling en opgave gebruik ruimten)
  10. Gegevens over bodem (***):
    1. Kopie uitdraai van BIS.
    2. Opgave of er gedempte sloten op het perceel zijn geweest. Via https://www.topotijdreis.nl/ kunt u nagaan of er sloten hebben gelegen.
    3. Opgave of er voormalige bedrijven op de locatie of aangrenzende gronden gevestigd zijn geweest.
    4. Opgave of er ondergrondse brandstoftank(s) op het perceel zijn of hebben gelegen en zo ja of deze gesaneerd zijn. Bewijs van sanering.
    5. Of er een huidig bedrijf op de locatie aanwezig is en zo ja wat voor een bedrijf.
    6. Kopie van uitgevoerde bodemonderzoeken op het perceel.

(*): Twijfel je, welke onderdelen je aan moet vragen, neem dan contact op met een collega van het atelier Vergunningen, via telefoonnummer: 14 0413.

(***): op basis van deze informatie en de informatie die bij de gemeente bekend is, wordt beoordeeld of mogelijk sprake kan zijn van bodemverontreiniging. Als er aanwijzingen zijn dat er mogelijk sprake is van bodemverontreiniging, dan moet je een bodemonderzoek ter goedkeuring bijvoegen. 
Verder vindt er door de gemeente een toets op milieubelemmeringen plaats: zitten er bedrijven in de buurt? Als bedrijven in de buurt van de mantelwoning gevestigd zijn, dan kunnen wij een onderzoeksrapport bedrijven en milieuzonering vragen. Bestaande bedrijven mogen namelijk niet belemmerd worden door de mantelwoning.
Als de mantelwoning in een geluidszone wordt geplaatst, dan kunnen wij vragen om een geluidsberekening. Hiermee kan worden aangetoond dat er sprake is van een goed woon- en leefklimaat of dat bestaande bedrijven geen nadeel ondervinden van de mantelwoning.

Huisnummer

Voor een mantelwoning krijgt u een apart huisnummer. Deze wordt gelijktijdig met het verlenen van de vergunning bekend gemaakt/verleend.

Rioolaansluiting

Voor de mantelwoning wordt geen extra rioolaansluiting toegestaan. Het vuilwater riool moet op het bestaande vuilwaterriool op eigen perceel aangesloten te worden.

Leges

Voor het in behandeling nemen van een aanvraag voor een mantelwoonvoorziening zijn leges verschuldigd. Kijk voor de bedragen in de Legesverordening gemeente Meierijstad

Nadeelcompensatie

Bij medewerking wordt een nadeelcompensatie overeenkomst met de aanvrager gesloten. Hiermee is het verhaal van kosten verzekerd. Meer informatie over de nadeelcompensatie

Nutsvoorzieningen

Aparte/afzonderlijke gas, water en elektravoorzieningen zijn niet toegestaan in de mantelwoning. De mantelwoning is qua nutsvoorzieningen dus afhankelijk van de hoofdwoning.

Wijziging of beëindiging mantelwonen

Wijziging (zoals de beëindiging) van de mantelwoonsituatie wordt zo spoedig mogelijk -maar uiterlijk binnen één maand na wijziging- gemeld bij het college van burgermeester en wethouders van gemeente Meierijstad.

De beleidsregel

De beleidsregel Mantelwonen kunt u terugvinden via de website www.overheid.nl