Inzet van modulaire woningen

Meierijstad plaatst samen met woningcorporaties Area en Woonmeij versneld 350 modulaire woningen plaatsen voor regulier woningzoekenden.

Update 2 januari 2024

De druk op de woningmarkt is hoog, ook in Meierijstad. Woningbouwprojecten kosten veel tijd vanaf planontwikkeling tot realisatie. Dat komt vooral doordat er vele en langdurige procedures doorlopen moeten worden.

Voor de realisatie van de modulaire woningen wordt veelal een dubbele procedure gevolgd: één vergunningprocedure om snel (tijdelijk) de woningen te kunnen plaatsen, en daarnaast een procedure om de woningen permanent te kunnen laten staan. 
De 350 modulaire woningen worden verdeeld over verschillende locaties, verspreid over de gemeente. 

Omgevingsvergunningen

In december 2023 zijn de omgevingsvergunningaanvragen voor een deel van de locaties aangevraagd. Deze vergunningaanvragen hebben betrekking op onder meer de volgende activiteiten: het afwijken van het huidige bestemmingsplan en de activiteit bouwen. Deze aanvragen lopen nog onder de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (en dus niet onder de Omgevingswet die op 1 januari 2024 inwerking treedt).
De gemeente heeft hiervoor gekozen omdat ze er zeker van wil zijn dat ze zo snel als redelijkerwijs mogelijk is – en vooruitlopend op het permanente spoor - de modulaire woningen kan realiseren, gezien de grote maatschappelijke behoefte daaraan.

De tijdelijke vergunningen die nu zijn aangevraagd, zijn in gang gezet voor een periode van 14 jaar en 11 maanden, en vallen hiermee binnen het type projecten waarvoor de gemeenteraad in juli 2022 een algemene verklaring van geen bedenkingen heeft afgegeven. 

Op een aantal locaties is ook een aanvraag voor een ontheffing (t.a.v. beschermde soorten) en/of een vergunning (t.a.v. beschermde gebieden) op grond van de Wet natuurbescherming aangevraagd. Ook deze aanvragen zullen in 2024 worden aangevuld met onderzoeken en onderbouwingen.

Inmiddels is de gemeente voornemens voor deze locaties een Bopa-procedure te volgen: buitenplanse omgevingsplanactiviteit. Voor de meeste locaties wordt dan meteen uitgegaan van het permanent laten staan van de woningen (dus niet meer voor maximaal 15 jaar). Uitzonderingen hierop zijn de locaties Tijmveld – Veghel (grootste deel van de woningen is bedoeld voor maximaal 40 jaar) en Land van Kien – Sint-Oedenrode (nader te bepalen).

Terinzagelegging ontwerpbestemmingsplan gestart

Voor sommige locaties is in december 2023 ook al de procedure gestart voor het ontwerpbestemmingsplan (bijvoorbeeld voor de locatie Veghels Buiten noordoost en de locatie Korstenhof – Boerdonk). De terinzagelegging van deze ontwerpbestemmingsplannen is onlangs gestart.
Hier maakt de modulaire bouw deel uit van een grotere woningbouwopgave die in deze bestemmingsplannen mogelijk wordt gemaakt. Deze bestemmingsplanprocedures hebben betrekking op het permanent mogelijk maken van de woningen.
Parallel aan deze bestemmingsplanprocedures is de vergunningprocedure voor tijdelijke woningbouw gestart. 

Voor de locaties waar niet in 2023 een ontwerpbestemmingsplan ter inzage is gegaan, zal de procedure voor het permanent mogelijk maken van de woningen zo snel mogelijk in 2024 worden gestart.

Voor beide procedures geldt dat participatie, bijvoorbeeld in de vorm van een omgevingsdialoog, onderdeel uitmaakt van de procedure.
Zodra voor de betreffende locaties de concept-ontwerpen daar klaar voor zijn, ontvangen de bewoners in de buurt een uitnodiging om de ontwerpen te komen bekijken en hun visie te geven op de plannen. De gemeente zal u de komende periode op de hoogte houden van de voortgang van deze procedures. Hierbij zal de mogelijkheid geboden worden om de stukken van de aanvraag te beoordelen en uw mening hierover te delen. 
Uiteraard maken ook de juridische rechtsmiddelen, zoals zienswijzen en bezwaar en beroep onderdeel uit van de procedures. 


Nieuwsbericht 17 november 2023

Modulaire woningen in Meierijstad

Gemeente Meierijstad heeft besloten gebruik te maken van beschikbare kortere procedures, en snellere bouwtijden. Hiermee kunnen de 350 modulaire woningen sneller gerealiseerd worden.

Modulaire woningen zijn woningen die (grotendeels) in de fabriek gemaakt worden, en in grote delen of in zijn geheel, dus kant-en-klaar, geplaatst kunnen worden op de gewenste locaties. En daardoor sneller beschikbaar zijn voor de bewoners.

Mogelijke locaties

Op dit moment zijn er locaties in beeld die kansrijk lijken voor het plaatsen van modulaire woningen. De beoogde locaties zijn: De Locht in Olland, voormalige Sportveld in Boskant, Stadshobbywerkplaats in Veghel, Veghels Buiten noord-oost in Veghel, Korstenhof in Boerdonk en Binnenveld in Keldonk, Tijmveld in Veghel, en Land van Kien in Sint-Oedenrode. Om te weten of deze locaties ook daadwerkelijk geschikt zijn worden de komende periode een aantal onderzoeken uitgevoerd.

Inloopavonden

Zodra duidelijk is of de beoogde locaties geschikt zijn, organiseren wij inloopavonden voor omwonenden om met elkaar in gesprek te gaan en vragen te beantwoorden. Omwonenden ontvangen daarvoor een uitnodiging en we maken dit ook bekend bij de lokale media.   

Vragen en antwoorden

We kunnen ons voorstellen dat u nu vragen heeft over deze modulaire woningen. We hebben voor u hierbij de belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje gezet. 

Mocht u na het lezen van de vragen en antwoorden nog onbeantwoorde vragen hebben, dan kunt u deze stellen met behulp van dit contactformulier of bellen met Mariska Ruiter via tel nr. 14 0143.

Ook hebben we een korte video, zodat u een beeld krijgt wat modulaire woningen zijn en voor welke doelgroepen ze bedoeld zijn.