Rita Kanters

Het moet in ieder geval een bijeenkomst zijn waarin het bruidspaar het middelpunt vormt: het is hun feest!

"Wil je met me trouwen?"

Mijn naam is Rita Kanters, trouwambtenaar in de gemeente Meierijstad; een mooie samenvoeging van persoonlijke elementen aangezien ik geboren en getogen ben in Veghel, momenteel met veel plezier in Schijndel woon en een kleine dertig jaar enthousiast actief ben geweest als leerkracht op een Rooise basisschool.

Omdat veel bruidsparen er niet (meer) voor kiezen om het wettelijk huwelijk te laten volgen door een kerkelijk huwelijk, wordt er over het algemeen veel waarde gehecht aan de inhoudelijke kant van het wettelijk huwelijk. Daarin is het voor mij steeds opnieuw een uitdaging om een “huwelijk op maat” te kunnen bieden. Dit betekent in de praktijk dat ik in het persoonlijk onderhoud met het bruidspaar zo goed mogelijk probeer te proeven hoe bruid en bruidegom in hun relatie staan, wat hun wensen zijn, hoe hun persoonlijke omstandigheden er toe doen en hoe de huwelijksdag ingekleurd gaat worden. Al deze bevindingen geef ik woorden in een persoonlijke, op maat gemaakte toespraak. En ik voel me nog steeds bevoorrecht dat ik aan die vorm en inhoud van zo’n belangrijke dag een bijdrage mag leveren.

Daarnaast ervaar ik de sfeer waarin de huwelijksceremonie plaatsvindt van groot belang. Die sfeer wordt grotendeels bepaald door het bruidspaar zelf, maar ook door een mooi gedicht, muziek, een kwinkslag of een persoonlijke invulling door familie of vrienden. Speciaal het moment van trouwen is heel intens en er gebeurt veel met en rondom de bruid, de bruidegom en hun omgeving. Ook vind ik het belangrijk dat de ceremonie regietechnisch goed verloopt, zodat alle aanwezigen (bruidspaar, getuigen en gasten) weten waar ze aan toe zijn. Het moet in ieder geval een bijeenkomst zijn waarin het bruidspaar het middelpunt vormt: het is hun feest!

Tenslotte beste bruidsparen: succes en veel plezier met alle voorbereidingen! Alvast een fijne trouwdag toegewenst!

Rita Kanters sluit nog tot 02-08-2024 huwelijken.